GENEL

SİZCE GERÇEK VERGİ REKORTMENİ KİM?

Genelde her yılın mayıs ayında şu haber başlıklarını hep görürüz. Geçen yılın gelir vergisi rekortmeni “…” olmuştur. Kurumlar vergisi rekortmeni “X” şirketi olmuştur. Kira geliri beyanında “…” yine vergi rekortmeni oldu.  Ünlü sanatçılardan “..” bu senede ilk beşte, gibi birçok haber başlığı çıkar karşınıza. Ama gerçek pek de öyle değildir!

Şimdi biraz 2018 yılında vergide neler olmuş ona bakalım daha sonra da “Bu ülkede gerçek vergi rekortmeni kimdir? sorusuna cevap arayalım.

– Öncelikle 2018 yılı toplam vergi gelirleri hedefinin 599,4 milyar TL olduğunu söyledikten sonra yıl içerisinde tahsil edilen toplam vergi gelirlerinin 621,3 milyar TL olduğunu belirterek konuya başlayalım. Görüldüğü üzere 2018 yılında bütçe hedefinden yaklaşık 21,9 milyar TL fazla vergi tahsil etmişiz. Aynı yılda toplam vergi gelirlerinde tahakkuk tutarı ise 789,6 milyar TL’dir.

– Toplam 621,3 milyar liralık vergi gelirimizin 312,3 milyarını yani yarıdan fazlasını sadece iki vergi kaleminden KDV ve ÖTV’den tahsil etmişiz.

– Bitmedi, 2018 yılında tiryakilerin alkol ve tütün ürünleri için ödedikleri ÖTV ve KDV toplam vergi gelirlerimizin %11’e yakınını oluştururken 700 binden fazla kurumun (şirketler, bankalar, finans kurumları, kamu iktisadi teşebbüsleri, kooperatifler) ödedikleri kurumlar vergisi ise toplam vergi gelirlerimizin %12’sini oluşturmaktadır.

– 2018 yılında ücretlilerden (maaşlı çalışan, bordrolu) kesilen gelir vergisi tevkifat tutarı yaklaşık 83,3 milyar TL iken bu ücretlilerin yanlarında çalıştıkları kurumların (şirketlerin) ödediği vergi tutarı 78,6 milyar lirada kalmıştır.

– Sadece Özel Tüketim Vergisinden 2018 yılında 134 milyar liraya yakın bir gelir elde edilmiştir. Tahsil edilen ÖTV’nin alt kalemlerine göz attığımızda ise;

  • 55,5 milyar TL’sinin petrol ve doğalgaz ürünlerinden,
  • 42,7 milyar TL’sinin tütün mamullerinden,
  • 17,3 milyar TL’sinin motorlu araç satışlarından,
  • 12,4 milyar TL’sinin alkol ürünlerinden,
  • 5 milyar TL’sinin dayanaklı tüketim mallarından elde edildiği anlaşılmaktadır.

-Kurumlar vergisinden tahsil edilen 78,6 milyar liranın %96’sını ise ilk 500 firma ödemiş. Bu ilk 500 kurum dışından kalan Türkiye’deki 759.000 kurumlar vergisi mükellefinin yarıdan fazlası geçen yıl için zarar beyan ederken %40’a yakın bir kısmı da bir yıl için bir asgari ücretten daha az bir vergi ödemişlerdir.

Hal böyle iken bu ülkede gerçek vergi rekortmeni;
Alkol tüketen, sigara içen, cep telefonu olan, maaşlı çalışan, araba kullanan 82 milyon vatandaştır. Rekortmenleri çok uzaklarda aramayın!

 

10.06.2019

Dr. Ozan BİNGÖL

Başkent Üniversitesi Öğr. Gör.

 

NOT: Tüm hakları yazarına aittir. Yazar adı ve vergiyedair.com sitesindeki aktif linki belirtilerek kısmi alıntı yapılabilir. Yazardan izin alınmaksızın aynen yayımlanamaz veya farklı şekillerde kullanılamaz. Aksi davranışlar için gerekli hukuki süreç başlatılır.

2 replies »

Yorum bırakın