GÜMRÜK

Yurtdışından Posta (Kargo) ile Gümrüksüz Alışverişte Limit

Not: Bu yazının yayımından sonraki bir tarih olan 15 Mayıs 2019 tarih ve 30775 sayılı Resmi Gazetede 4458 Sayılı Gümrük Kanununun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar (Karar Sayısı: 1111) ile birlikte “22 Avro olarak uygulanan kargo ya da posta yoluyla yurt dışından verilen siparişlerde gümrük vergisi muafiyeti” kaldırılmıştır. 

Konuya ilişkin aşağıdaki yazımızda konu ayrıntılı ve örnekli bir şekilde işlenmiştir:

“YURTDIŞINDAN POSTA VE KARGO İLE ALIŞVERİŞTE GÜMRÜK MUAFİYETİ KALDIRILDI.


GİRİŞ

Artık küresel köyde yaşıyoruz. Dünyanın bir ucundan alışveriş yapmak mümkün. Teknik olarak var olan bu imkanın önündeki en önemli engellerden birisi vergiler. Yurtdışından posta veya kargo yolu ile alışveriş yaptığınızda karşınıza gümrük mevzuatı, gümrük vergileri ile diğer prosedür ve yükümlülükler çıkıyor.

Peki, yurtdışından internet üzerinden veya sair yollarla aldığınız, posta veya kargo ile ülkeye giren bir ürün için gümrük vergisi istisna tutarı ne kadardır? Yurtdışından aldığınız ürünün bedeli gümrüksüz ürün için öngörülen limiten altında bile olsa, getiremeyeceğiniz ürün söz konusu mu? Aşağıdaki yazıda bu sorulara cevap aradık. 2019 yılı için güncel yurtdışından gümrüksüz alışveriş limitlerine yer verdik.

Yurtdışından kargo ile getirilen ürünlerde gümrük vergisi muafiyeti

Öncelikle bu olayın yasal dayanağını incelemek gerekmektedir.

Yasal dayanak, 4458 sayılı Gümrük Kanunun 167 nci maddesi, 2009/15481 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki “4458 sayılı Gümrük Kanununun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Kararın 45,62 ve  63 üncü maddeleri, 24/03/2014 tarihli ve 2014/7 sayılı Genelge uyarınca yurt dışından kargo yoluyla ve diğer durumlardaki gümrük muafiyet durumları belirlenmiştir.

2019 yılı gümrük muafiyeti, Türkiye Gümrük Bölgesindeki bir kişiye posta ya da hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelen kişisel kullanıma mahsus kitaplar için gümrük kıymeti gönderim başına toplam 150 Avro’yu, diğer eşyalar içinse toplam 22 Avro’yu geçmeyen eşya, önemli değeri olmayan eşya olarak kabul edilmekte ve muafiyet tanınmaktadır.

Her bir sevkiyat için kıymeti 22 Avro’yu aşan ancak 1.500 Avro’yu aşmayan eşyaya geldiği ülkeye göre tek ve maktu gümrük vergisi uygulanmaktadır. Söz konusu vergi oranları kişisel kullanıma mahsus kitaplar hariç diğer eşyanın;

  • AB ülkelerinden doğrudan gelmesi durumunda %18 gümrük vergisi
  • Diğer ülkelerden gelmesi durumunda %20 gümrük vergisi

Eşyanın kişisel kullanıma mahsus kitap olması ve gönderimin 150 Avro’yu aşması halinde ise ülke ayrımı olmaksızın %8 gümrük vergisi uygulanmaktadır.

1.500 Avroyu aşan gönderimler için ise ithalat mevzuatına ilişkin tüm vergiler uygulanmaktadır.

Yolcu beraberinde getirilecek hediyelik eşyalarda ise sınır 430 Avro’dur.

Not: Posta ve hızlı kargo yoluyla gelen eşyanın vergilendirilmesinde, yani gümrük muafiyet tutrının bulunmasında kargo ücreti dikkate alınmamaktadır. Aynı gönderici tarafından Türkiye’deki bir alıcı adına gönderilen aynı konşimento muhteviyatı gönderiler bir bütün teşkil ederek tamamının kıymeti birlikte dikkate alınmaktadır.

Konuyu özetleyecek olursak;

Kargo ya da posta yoluyla yurt dışından verilen siparişlerde gümrük vergisi muafiyeti 22 Avro’dur. Şayet gönderi bu tutarı geçerse 1.500 Avro’ya kadar sadece gümrük vergisi (AB ülkelerinden gelen gönderimlerde %18, diğer ülkelerden gelen gönderimlerde ise %20 gümrük vergisi) uygulanarak kargonuzu alabilirsiniz.

Bedel 1.500 Avro’yu geçiyorsa tamamen ithalat yapılmış gibi işlem görülür ve tüm ithalat mevzuatındaki vergileri ödemek zorunda kalırsınız.

Sadece kitaplarda gümrük vergisi muafiyet sınırı 150 Avro’dur. Bu tutara kadar herhangi bir vergi ödenmez. Ancak 150 Avro’yu geçen ama 1.500 Avro’yu geçmeyen tutarlara hangi ülkeden gelirse gelsin sadece %8 gümrük vergisi uygulanır. Tutar 1.500 Avro’yu da geçerse bu işlem ithalat kapsamında değerlendirilir ve tüm ithalat mevzuatına göre belirlenen vergiler ödenmelidir.

Yurt dışından gelirken yolcu beraberinde getirilecek hediyelik eşyalarda ise sınırın 430 Avro olduğunu hatırlatmakta yarar bulunmaktadır.

Yurtdışından Posta Yoluyla Alışverişte Gümrüksüz Alış Limiti Nereden Nereye Geldi?

Yurdışından posta yoluyla alışverişte gümrüksüz alma imkanına ilişkin limit sürekli düşürülmüştür. Aşağıda yurtdışı gümrüksüz alış limiti dönemler itibariyle sunulmuştur:

  • 2011 öncesi 150€
  • 2011 sonrası 75€
  • 2017 itibariyle 30€
  • 2018 Nisan 22€

Söz konusu hususu 19 ocakta twitter hesabımızda da paylaşmış idik.

yurtdışından posta yoluyla alışveriş gümrük vergisi muafiyet sınırı

23.01.2019

Dr. Ozan BİNGÖL

Başkent Üniversitesi Öğr. Gör. 

18 replies »

  1. 30 Kasım tarihinde ABD’de bulunan meşhur bir firmadan 600 $ değerinde bir laptop aldım ve TR’de gümrük vergisi tahsil edilerek elime ulaştı. Ülkeye sokulamayacak ürün gümrük vergisi marifetiyle nasıl elime ulaşıyor? Mevzuatta atlanılan bir husus mu var?

    Beğen

  2. merhaba ben saat tutkunu bir koleksiyonerim vede genelde alisverislerim 100 doların altında , amerikada yaşıyorum ama turkiyeye kesin dönüş yapmaya düşünüyorum vede bu hobime vergilerimi vererek devam etmeyi düşünüyorum . Hatirlatirim burada artık internetten siparişlerde yasadiginiz adresin /eyaletin vergileri ekleniyor. Ornegin %10 New York icin o sebeple kargosu ücretsiz olan larda %20 vergi ödemekteyim cokda kotu sayılmaz. Anck su 1500 euro ya canim sikildi . Dolar olarak belirlenen bir durum var mi? Yani ornegin 500 dolarlık bir sipariş verdik vede vergisi 100 dolar mi olacak yani 600 dolarla bu isten siyirtabilecekmiyiz. Benim sipariş ettigim ürünlerin zaten Turkiye de benzeri , distribitoru olmuyor. Saygılar

    Beğen

  3. Çinden 185 tl ye aldığım ürüne 130 tl vergi çıktı. Ne yapmalıyım nereye itiraz etmeliyim.

    Beğen

  4. Çin den 1,600$ civarında bir ürün almak istiyorum. Bunun bana maliyeti ne olur. 1500 üzeri rakamlarda ithalat ihracat a girdiği söyleniyor. Var sayalım ki girdi , o zaman bana maliyet ne olacak peki. Diğer türlü yüzde 20 vergi ödeyeceğim ama 1500 aştığı için toplamda bana maliyet ne olacak. Bilgisi olan bana yardımcı olabilir mi

    Beğen

    • Öncelikle sınırın dolar değil Avro üzerinden hesaplanması gerektiğini belirtelim. 1500 avro üzeri alımlar ticari mal olarak işlem görüyor. Bu durumda, söz konusu ürünün ithal şartları, ürün ithalatında o ürüne has gümrük ve varsa diğer ek mali yükümlülükler devreye giriyor. Bi şirket yurtdışından ürün ithal ettiği zaman gerekli belgeler ve çıkan masraf ne ise aynısı sizin içinde geçerli oluyor. Ama ortada şirket olmadığı için işlemler daha da çetrefil hal alıyor. Gümrük müşavirlik hizmeti, ilave belgeler, imzası ambar ücreti gibi pek çok husus eklenecek. En iyisi, siz bu limiti aşmayın. Yoksa sadece vergi mevzuatı ile değil, aynı zamanda bir de gümrük mevzuatı ile imtahan olursunuz ki, bu imtihanları geçmek hayli zor.

      Beğen

  5. AliExpress ten aldığım 0.50 dolarlık ürün için hem gümrük Snm : 4.50
    Damga vergisi. :0 70
    Gümrük vergisi. :5.16
    İade ücreti. :0.00
    TOPLAM ÜCRET. :10.36
    Ödedim. Yani hem gümrük Snm ücreti hem de gümrük vergisi ödedim. Bir yanlışlık var gibi görünüyor ne dersiniz ?

    Beğen

  6. Mrb herkese cok yararli bir yazı dizisi olmuş Aklındaki birçok soruya yanıt buldum Bizim yeni kurduğumuz bir şahıs şirketi var ve bu şirket üzerinden x aksesuar cılık Ali Sarı gibi mi? yeni sipariş vermek uygun yoksa şahıs şirketinin sahibi ismi üzerinden mi (ali sari ) sipariş yapmak daha doğru olur. Gümrük için ödediğim tüm rakamları her halükarda maliyeye maliyet bildirim yapacağım alışveriş yapmak istediğim tutar yaklaşık 400 500 Dolar civarında

    Beğen

  7. Sayin dr Ozan Bingol merhaba, ben Meric Bahali Hollanda da yasiyorum, 29 agustos 2019 da Kirklareli de yasayan bir hanim arkadas, stoma hastasi na yardim amacli, stoma torbalari temin edip adresine postaladim. Hollanda ptt post bana takip kodu Verdi. 03 Eylul 2019 tarihinde gondermis oldugum paket, gumrukte takili kaldi, bunun harici hic bir yerden bana veya hastamiza bildirim gelmedi. Bu gondermis oldugum paket, hastamiza ucretsiz gonderdim.

    Insanlik oldumu, bunlari soylemekten cok utaniyorum, maddi durumu yerinde olmayip, yardima muhtac bir hanima el uzatmak istedim, fakat Turkiye gumrukte takili kaldi, bu hasta hanim, gereken bu malzemeleri Dort gozle bekliyor.

    Kargo gumruk iletisim bilgilerini internette gunlerce aradim, bulamiyorum, hocam lutfen allahini Seven, insanlik namina, biraz sefkati olan bir vatandas bu hasta bacimiza yardim Elini uzatsin, gondermis oldugum bu stoma malzemeleri gumrukte neden takili kaldi, gumruk bu malzemelere belirli bir tutar mi talep ediyor, nerden ogrenebilirim, lutfen biri yardim etsin.

    Selam ve saygilarimla,

    Meric Bahali

    Beğen

  8. Merhaba ozan bey bwn engelliyim internetten bilgisayar alacagm cin veya abd den olacak buyuk ihtimalle yaklasik 1300$ tutarinda acgm urun sahsi kullanim icn getirtecem vergi odermiyim?

    Beğen

  9. merhaba çinden gps anteni aldım 2 adet 218 tl tutarında 48 tl kargo parası 60 tl gümrük vergisi alındı normalmi peki cevaplayan olursa sevinirim

    Beğen

  10. merhaba çinden gps anteni aldım 141 tl artı kargo 48 tl artı 54 tl gümrük vargisi kesildi normalmi 2 defa verdim aliexprese bu nası cergi 141 tl lik ürüne 54 tl vergi bunun neresinde yüzde yirmi

    Beğen

  11. Amerika’da yaşayan kardeşimde bir posta geldiğinde de vergi vermem gerekecek mi? Çünkü kardeşimin içindeki eşyanın postada kaybolması gibi durumlar için içindeki eşyanın değerini bildiriyor ve ona göre sigorta yapılıyor. Örneğin kardeşim postada 100 dolarlık bir eşya olduğunu bildirirse ona göre vergi ödemem gerekir mi? Yoksa bu sadece alışverişlerde mi geçerli? Teşekkürler…

    Beğen

Yorum bırakın