ÖTV

Aynı Otomobili Türkiye’de ve Almanya’da Kaç Asgari Ücret Tutarıyla Alabilirsiniz?

Otomobil hayatın vazgeçilmezi haline gelmiştir. Pek çok ülkede insanların genç yaşta makul model ve marka otomobillere bindiğini görmekteyiz. Türkiye’de ise otomobil üzerindeki vergi yükleri nedeniyle otomobil almak hayal, aldıktan sonra onu kullanmak ise lüks haline geldi.

Aşağıda, otomobil/asgari ücret rasyosu olarak isimlendirdiğim veriye, Almanya ve Türkiye örneği üzerinden baktım. Aynı marka, model aracın Almanya ve Türkiye’deki fiyatlarını aynı tarih itibariyle aldım. Sonra, aynı dönemde iki ülkede geçerli asgari ücretleri buldum. Ortaya çıkan veri ürkütücü. Türkiye’de pek çok kişinin otomobile erişiminin ne kadar güçleştiği bu verilerden açıkça gözükmektedir.

Almanya’da 17 Ay, Türkiye’de 124 Ay Gerekiyor.

Aşağıdaki tabloya göre 2022 yılının ikinci yarısı brüt asgari ücretler üzerinden yapılan kıyaslamada, Almanya’da aynı otomobili almak için 17 aylık brüt asgari ücret yeterliyken Türkiye’de 124 aylık brüt asgari ücrete ihtiyaç var. Arada 7,3 kat fark var. Bu farkın iki ülkedeki satın alma paritesi farkı ile açıklanması mümkün değil. Bizde yüksek ÖTV ve ÖTV üzerinden de alınan KDV faktörü de söz konusu.

Bazı arkadaşların “Ozan Hocam yukarıda brüt asgari ücreti esas almışsınız, çalışanın eline brüt değil, net tutar geçiyor.” dediğini duyar gibiyim. “Bazı arkadaşlar ise Hocam asgari ücret brüt 10.008 lira olarak açıklandı.” itirazını dile getirebilir. Haklısınız. Yukarıdaki tabloda dönem ve veri bütünlüğü açısından aynı tür verileri almak adına brüt asgari ücret verilerini esas aldım. Aşağıda 01.01.2023 yılından itibaren geçerli olacak asgari ücretin brüt ve net tutarları esas alınarak otomobil alımı için kaç aylık maaş gerektiği verisine de yer verdim.

  • 2022 yılında geçerli net 5.500 TL net asgari ücretle yukarıda yer verdiğimiz otomobili almak için asgari ücretlinin yemeden, içmeden, başka hiçbir harcama yapmadan tam 146 ay, başka bir hesaplama ile 12 yıl 2 ay çalışması gerekiyor.
  • 2023 yılında geçerli 10.008 lira brüt asgari ücretle yukarıda yer verdiğimiz otomobili almak için 80 ay çalışmak gerekiyor. Tabi bu 80 ayın 42,5 ayı vergiler için, 37,5 ayı ise otomobilin kendisi için.
  • 2023 yılında geçerli 8.506 lira net asgari ücretle yukarıda yer verdiğimiz otomobili almak için 94 ay, neredeyse 8 yıl çalışmak gerekiyor. Başka hiçbir ihtiyaç için bir kuruş bile harcamamak şartıyla.

23.12.2022

Dr. Ozan BİNGÖL

Vergi Uzmanı

NOT: Tüm hakları yazarına aittir. Yazar adı ve vergiyedair.com sitesindeki aktif linki belirtilerek alıntı yapılabilir. Aynen yayımlanması durumunda vergiyedair.com sitesinden alındığı belirtilerek yazının aktif linkine yer verilmesi gerekir. Bu yazıda yer alan veri ve hesaplamalar kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Aksi davranışlar için gerekli hukuki süreç başlatılır.

Kategoriler:ÖTV

Tagged as: , ,

1 replies »

Yorum bırakın