BASINDA

Ali Ekber YILDIRIM: Anka Kuşu, Obez Devlet, Yapısal Reformlar ve Türkiye

Türkiye’nin duayen ve güvenilir tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım 29 Nisan 2022 tarihinde Dünya Gazetesinde yayımlanan köşe yazısında üç farklı kitap arasındaki ilişkiye dair muhteşem bir yazı kaleme aldı. Üç farklı kitabı bir arada değerlendirme nedenini yazısında aşağıdaki şekilde özetledi:

“Anka Kuşu” sevgili arkadaşım Yılmaz Özdil’in “Mustafa Kemal”, “Son Cüret” üçlemesinin son kitabı. Cumhuriyetimizin ilk 15 yılını anlatıyor.

Sevgili kardeşim Ozan Bingöl’ün “Obez Devlet” kitabı da bir üçlemenin ikinci kitabı. İlk kitap “Kontrolsüz Güç”, ikincisi “Obez Devlet” ve üçüncüsü de yazılıyor, yolda.

Hazine Müsteşarlığı döneminden bu yana gazeteci olarak yakından izlediğim, toplumun en çok güvendiği ve yazdıkları ilgiyle okunan, çok sayıda kitabı olan Ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez’in “Yapısal Reformlar ve Türkiye” kitabı sadece ekonomide değil sosyal ve siyasal alanda da hem sorunların kaynağını hem de yapılması gerekenleri ayrıntılı olarak ele alıyor.

Kitapları yan yana koyunca birbirini tamamlayan ve birlikte ele alınmasının da çok doğru olacağını düşündüm. Sevgili Yılmaz, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve o kadronun ilk 15 yılda her alanda yarattığı mucizeyi anlatıyor.

Sayın Yıldırım daha sonra her bir kitaba ilişkin tespitlerini ayrı ayrı kaleme almış. Biz aşağıda “Obez Devlet”e ait olanları sunuyoruz. Diğer iki kitaba ilişkin tespitleri yazıdan okumak mümkün.

Devleti besleyenler ve devletten beslenenler

Sevgili Ozan Bingöl, vergi konusunda bir ekol olan rahmetli Şükrü Kızılot’un yolunda ilerliyor.  Ozan, sosyal medya, televizyon, basılı yayın organlarında bilgisi ile ve yazdığı kitaplarıyla hayatımızı her yönüyle ilgilendiren vergi konusunda amansız bir mücadele veriyor.

SİA Yayınlarından çıkan “Kontrolsüz Güç” kitabında neye, ne kadar vergi ödediğimizi, vergi sistemimizdeki çarpıklıkları, idareye kontrolsüz bir biçimde vergileme gücü veren ve bütçe hakkını işlevsiz kılan durumları kapsamlı olarak kaleme almıştı.

Obez Devlet kitabında ise, bizlerden alınan vergilerin kimlere, ne kadar ve nasıl harcandığını anlatıyor. Kamu harcamalarındaki israfı, usulsüzlükleri, yolsuzlukları, her alandaki plansızlığın vergi konusunda da yaşandığını, rant ekonomisi ile devletin nasıl “obez” hale getirildiğini ele alıyor. 

Ozan, ilk kitabında devleti besleyenleri, ikinci kitabında ise devletten beslenenleri anlatıyor.  Her iki kitabı da okumanızı öneriyorum.”

Sayın Ali Ekber YILDIRIM’a bu güzel yazı ve tespitleri için teşekkür ediyorum.

Ozan Bingöl

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s