TRT BANDROL ÜCRETİ

HANGİ ÜRÜN İÇİN YÜZDE KAÇ TRT BANDROL ÜCRETİ ÖDÜYORUZ?

NOT: TRT Bandrol ücret oranlarına yapılan zamlara ilişkin liste yazıya eklenmek suretiyle yazı güncellenmiştir. 

Bilsek de bilmesek de pek çok üründen TRT için bandrol ücreti ödüyoruz. Bandrol ücreti ödenen ürünler neler? Yüzde kaç bandrol ücreti ödeniyor. Aşağıda bu konuyu özetleyeceğiz.

Bandrol, TDK’ya göre denetim pulu demektir. Daha çok tekel vergisinin veya benzeri vergilerin alındığını göstermek üzeri satılan ürünün üzerine yapıştırılan etiket anlamına gelir. Günümüzde Bandrol gelirleri TRT’nin önemli geli kalemlerinden birisi.

Bandrol yoluyla, belli ürünleri alanlardan zorunlu olarak alınan bandrol bedeli, bir tür vergi benzeri yükümlülük hüviyeti kazanmıştır.2016 yılı TRT’nin bondrol  gelirleri toplamı, 962.1 milyon TL’dir. 2012-2016  dönemini kapsayan beş yıllık dönemdeki toplam bondrol geliri 3 milyar 347.5 milyar TL’dir. TRT’nin toplam gelirlerinin %45’i bandrol gelirlerinden oluşur. Reklam gelirlerinin toplam gelirler içindeki payı ise sadece %6.

TRT Bandrol oranları, 3093 Sayılı Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Gelirleri Kanununun verdiği yetkiye istinaden Bakanlar Kurulu tarafından belirlenmekte idi. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile birlikte artık bu yetki Cumhurbaşkanına ait, Cumhurbaşkanı Kararı ile belirlenebiliyor.

Tablo:  TRT Bandrol Ücretine Tabi Cihazlar ve Bandrol Oranları (26.05.2022 Tarihinden İtibaren Geçerli)

Tablo:  TRT Bandrol Ücretine Tabi Cihazlar ve Bandrol Oranları (08.08.2017 Tarihinden İtibaren Geçerli)

bandrole tabi ürünler ve bandrol oranları

Bandrol ücretinin önemli bir özelliği hem ÖTV’nin hem de KDV’nin matrahına dahil olmasıdır. Dolayısıyla, vergi benzeri bir nitelik kazanan bandrol ücretinden arka arkaya iki vergi daha alınır. Verginin vergisinin vergisi alınmış olur.

01.05.2019

Dr. Ozan BİNGÖL

Başkent Üniversitesi Öğr. Gör.

NOT: Tüm hakları yazarına aittir. Yazar adı ve vergiyedair.com sitesindeki aktif linki belirtilerek kısmi alıntı yapılabilir. Yazardan izin alınmaksızın aynen yayımlanamaz veya farklı şekillerde kullanılamaz.  Aksi davranışlar için gerekli hukuki süreç başlatılır.

9 replies »

  1. TRT kurumu bu bandrol kesintilerine muhtaç mıdır? Bu kurum bu kesintileri/payları almak için kesinti yapılan sektörlere alt yapı yatırımı sağlıyor mu? Sayısız özel televizyonun bulunduğu bir mecrada sadece TRT kurumunun bu payları alması adilane midir?

    Beğen

  2. TRT kurumu bu bandrol kesintilerine muhtaç mıdır? Bu kurum bu kesintileri/payları almak için kesinti yapılan sektörlere alt yapı yatırımı sağlıyor mu? Sayısız özel televizyonun bulunduğu bir mecrada sadece TRT kurumunun bu payları alması adilane midir?

    Beğen

Yorum bırakın