Merkezi Yönetim Bütçesinde geçen yıllarda 500-600 milyon TL seviyesine çıkan harcama kalemlerini görünce hayretler içinde kalmıştım. 2022 yılı ise dudak uçuklatacak boyutta. 2018 yılında yıllık 178 milyon lira olan baskı ve cilt gideri harcaması 2022 yılının 11 ayında 8 milyar lirayı aştı. Aralık ayına ilişkin bütçe rakamları açıklandığında bu rakamın daha da büyüdüğünü göreceğiz.
Merkezi Yönetim Bütçesinde yer alan baskı ve cilt giderleri 03.02.01.05 tertibinde yer alıyor. Tüketime yönelik mal ve hizmet alımları kaleminin altında yer alan bir harcama türüdür. Baskı ve cilt giderleri kapsamına nelerin girdiğini ise Bütçe Hazırlama Rehberindeki açıklamalarda görüyoruz. Bütçe hazırlama rehberinde baskı ve cilt gideri kalemi altında giderleştirilecek harcamalar aşağıdaki gibi belirlenmiştir.
03.2.1.05 Baskı ve Cilt Giderleri: Basılı olarak alınacak yayınlar dışında kalan ve hizmetin gerektirdiği durumlarda yapılacak (gazete, dergi, bülten, kitap, broşür, afiş, gibi) süreli veya süresiz yayınların basımı (sayısal ortamda yapılan baskılar dâhil) ile bunların veya daire ve idarelerce kullanılan her çeşit evrakın ciltlenmesine ilişkin ödemeler bu bölüme gider kaydedilecektir.
Ders kitaplarına ilişkin harcamaların baskı ve cilt giderleri kapsamına girmediğini rehberde ayrı bir kalem olarak yer “03.02.10.06 Ders Kitabı Alım Giderleri” kaleminden anlıyoruz.

Yukarıdaki grafik söze hacet bırakmıyor. 2018 sonrası baskı ve cilt giderindeki artış trendinin 2022 yılında inanılmaz bir seviyeye ulaştığı anlaşılıyor. 2022 yılının ilk onbir ayında Merkezi Yönetim Bütçesinden yapılan baskı ve cilt gideri önceki onaltı yıl harcamalarının toplamının 1,5 katı seviyesine ulaşmış durumdadır. 2022 yılının 11 ayındaki baskı ve cilt gideri harcaması 2018 yılının 45 katına denk gelmektedir.
Ekmekten suya, iğneden ipliği, doğumdan ölüme vergi ödeyen 84 milyon vatandaştan biri olarak yılın 11 ayında 8 milyar liranın üzerindeki baskı ve cilt giderinin hangi ihtiyaçtan doğduğunu, hangi kurumların, hangi nedenle bu kadar yüksek harcama yaptığını, bu harcamaların tedarikçisinin kimler olduğunu bilmek hakkımız. Bu bilgileri kamuoyu ile şeffaf bir şekilde paylaşmak ise demokratik toplum olmanın bir gereği olarak bizi yönetenlerin görev ve sorumluluğudur.
09.01.2023
Vergi Uzmanı
NOT: Tüm hakları yazarına aittir. Yazar adı ve vergiyedair.com sitesindeki aktif linki belirtilerek alıntı yapılabilir. Aynen yayımlanması durumunda vergiyedair.com sitesinden alındığı belirtilerek yazının aktif linkine yer verilmesi gerekir. Bu yazıda yer alan veri ve hesaplamalar kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Aksi davranışlar için gerekli hukuki süreç başlatılır.
Kategoriler:BÜTÇE
Dijital ortama geçildi diye övünüyorken bu harcama artışı açıklaması gereken bir konu.
Selamlar.
BeğenBeğen