ÖTV

CEP TELEFONUNDA GÜNCEL VERGİ YÜKÜ

Daha önce otomobil alırken ve kullanırken ödediğimiz vergilerin çokluğu ve büyüklüğünü vurgulamak için otomobili “tekerlekli vergi dairesi” olarak nitelemiş idim. Geldiğimiz noktada cep telefonun alımı ve kullanımında ödediğimiz vergi çeşitliliği ve bu vergilerin sürekli artan mahiyetini görünce de cep telefonlarını “mobil vergi dairesi” olarak isimlendirmenin yanlış olmayacağını düşünüyorum.

Bir tür mobil vergi dairesine dönüşen cep telefonunu alırken bakın kaç tür vergi ödüyoruz? Örneğimizi en son piyasaya sürülen ve başlangıç fiyatı 39.999 TL olarak ilan edilen iPhone 14 pro üzerinden geliştirelim. Vergisiz fiyatı 3.000 liranın üzerinde olan tüm telefonlar için aşağıda vereceğimiz yüzdesel dağılım değişmeyecektir. Telefonun yüzde kaçının vergilerden oluştuğunu grafikteki yüzde rakamlarına göre hesaplayabilirsiniz.

Cep Telefonu Alırken Ödediğimiz Vergiler veya Vergi Benzeri Zorunlu Ödemeler

Cep telefonu olmak istiyorsanız adı vergi olan veya adı vergi olmasa da sizden zorla alınan unsurlar söz konusudur. Bu zorunlu ödeme niteliği nedeniyle bunların hepsini ben vergi kalemi altında toplulaştırıyorum.

Bugün vergisiz fiyatı 20.000 TL olan bir telefon için;

%1 Kültür Bakanlığı Payı 200 TL

%12 TRT Bandrol Ücreti 2.424 TL

%50 ÖTV 11.312 TL

%18 KDV 6.108 TL

olmak üzere toplam 40.044 lira ödersiniz. Ödediğiniz bu tutarın %50,06’sı vergi, %49,94’ü ise cep telefonunun vergisiz fiyatıdır. 10 bin liralık bir telefon alırsanız, bu telefonun da 5.006 lirası vergi 4.994 lirası cep telefonunun vergi hariç fiyatı olacaktır.

Cep telefonunun vergilemesinde “verginin (Kültür bakanlığı payı) vergisinin (TRT Bandrol Ücreti) vergisinin (ÖTV) vergisi (KDV” şeklinde her bir verginin diğer verginin matrah unsuru olması söz konusudur. Yıllar önce verdiğim bir röportajda, “Parayı Lidyalılar, vergiyi Sümerler, verginin vergisini Türkler buldu”” buldu demiştim. Ama o günden bu yana bayağı level atlamışız. Bu gidişle beş sene sonra vergilemede geldiğimiz seviye bakalım biz vatandaşları ne hale getirecek?

Yukarıdaki verilere göre, bir cep telefonu alan vatandaş en az bir telefon da Maliye’ye almaktadır. Cep telefonu alırken Verginin, vergisinin, …’ni ödüyoruz, ama ne yazık ki; yine de yetiremiyoruz.

“Çıkart Telefonunu Göster” cümlesindeki o telefonu alırken, konuşurken, kullanırken ödenen vergi ve vergi benzeri diğer pek çok zorunlu ödeme sayesinde; birileri lüks makam araçlarına biniyor, şatafatlı makam odalarında oturuyor, hesapsız makam harcamaları yapıyorlar…

14.09.2022

Dr. Ozan BİNGÖL

Vergi Uzmanı

NOT: Tüm hakları yazarına aittir. Yazar adı ve vergiyedair.com sitesindeki aktif linki belirtilerek alıntı yapılabilir. Aynen yayımlanması durumunda vergiyedair.com sitesinden alındığı belirtilerek yazının aktif linkine yer verilmesi gerekir. Bu yazıda yer alan veri ve hesaplamalar kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Aksi davranışlar için gerekli hukuki süreç başlatılır.

1 replies »

Yorum bırakın