DİJİTAL HİZMET VERGİSİ

Dijital Hizmet Vergisinden Son Bir Yılda Kaç Milyar Vergi Tahsilatı Yapıldı?

“Dijital Hizmet Vergisi”  (DHV) yani “Digital Service Tax” (DTS)küresel nitelikte hizmet sunan google, youtube, instagram, twitter, spotify, facebook gibi pek çok uluslararası şirketin, çok farklı ülkelerdeki dijital hizmet faaliyeti nedeniyle elde ettiği gelirleri üzerinden sadece kendi ülkelerinde vergilendirilmesi nedeniyle; vergi kaybına uğrayan ülkelerin bu kaybı durdurmaya yönelik geliştirdiği bir vergi türüdür.

Genel bir tanımlama yapmak gerekirse; dijital hizmet vergisi, ülkede mukim olmayan şirketlerin ilgili ülkelerde dijital olarak sunduğu reklam, diğer dijital hizmet ve içeriklerden elde ettikleri kâr veya hasılat üzerinde alınan yeni bir vergi türüdür.

Dijital hizmet vergisi 5/12/2019 tarihli ve 7194 sayılı “Dijital Hizmet Vergisi ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile birlikte Türk hukuk sisteminde yerini almıştır. Dijital hizmet vergisi, 1 Mart 2020 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Dijital hizmet vergisi düzenlemeleri ile birlikte, Türkiye’de dijital ortamda sunulan her türlü reklam hizmetleri, içerik satışları (oyun, müzik, video, uygulama içi satışlar vb.) sosyal medya sitelerinde verilen ücretli hizmetler, mal ve hizmet satışında aracılık yapan “web” sitelerinde sunulan aracılık hizmetlerinden elde edilen hasılat üzerinden dijital hizmet vergisi alınması mümkün hale gelmiştir.

Kapsama giren şirketlerin (küresel ölçekte 750 milyon avro ve Türkiye’de 20 milyon TL ve üzeri dijital hizmet geliri elde edenler) Türkiye’de elde ettiği hasılat üzerinden %7,5 oranında vergi hesaplanmaktadır. Vergilendirme dönemi aylık olan dijital hizmet vergisinde ilk beyan ve tahsilat 2020 yılı Nisan ayında gerçekleşmiştir. 2021 yılı Mart ayı tahsilat rakamları ile birlikte dijital hizmet vergisinde bir yıllık dönemi kapsayan tahsilat rakamlarına ulaşmış bulunuyoruz.

Tablo 1: Dijital Hizmet Vergisi Son Bir Yıllık Tahsilat Rakamları

Son bir yılda tahsil edilen dijital hizmet vergisi tutarları.

Yukarıdaki tabloya göre bir yıllık süre zarfında dijital hizmet vergisi tahsilatı 1,7 milyar liraya ulaşmış bulunmaktadır. Özellikle 2021 yılında aylık tahsilat rakamlarının belirgin bir artış trendine sahip olduğu görülmektedir. İlk üç aylık performans dikkate alındığında, dijital hizmet vergisi için 2021 yılı hedefi olan 1,4 milyar liranın üzerinde bir tahsilat rakamına ulaşılabileceği görülmektedir.

15.05.2021

Dr. Ozan BİNGÖL

Vergi Uzmanı

NOT: Tüm hakları yazarına aittir. Yazar adı ve vergiyedair.com sitesindeki aktif linki belirtilerek kısmi alıntı yapılabilir. Yazardan izin alınmaksızın aynen yayımlanamaz veya farklı şekillerde kullanılamaz.  Aksi davranışlar için gerekli hukuki süreç başlatılır.

5 replies »

  1. Ozan Bey,

    Hangi sosyal platformdan ne kadar vergi alındığının bilgisi var mı acaba?

    Bu verginin KDV ve diğer vergilerin aksine nihai tüketiciye ve genel fiyat seviyesine yansıması mümkün değil gibi görünüyor, doğru mu düşünüyorum?

    Liked by 1 kişi

    • Ali Bey çok doğru sorular sormuşsunuz. Maliye Bakanlığı platform bazında, yani google, twitter, facebook ve benzeri vergi tahsilat rakamlarını açıklamamış. Bunu beklememek de gerekir. Çünkü bu noktada vergi mahremiyeti gerekçe gösterilecektir. Dijital hizmet vergisi klasik vergilerden çok farklı nitelik arz ediyor. Mükellefi hizmet sağlayıcıları ama KDV gibi her satış üzerinden alınmıyor, faturada gösterilmiyor. Nihai hasılat esas alınarak şu an için %7,5 oranı ile çarpılıp bulunuyor. Verginin yansıtılması, dijital hizmet sunucusu ile hizmeti alan arasındaki pazarlık gücüne, hizmetin fiyat esnekliğine vs bağlı. Eğer bu vergi sonrası dijital hizmetlerde kademeli bir fiyat artışı olmuşsa bu durum verginin bir türlü yansıtıldığını gösterir. Ancak, bunu söyleyebilmek için daha fazla veriye gerek var. Ancak tekrarlıyorum, sorularınız çok doğru. Selam ve saygılar.

      Beğen

  2. Ozan Bey merhabalar, dijital hizmet vergisi tahsilat rakamları bu alanın çok verimli olduğunu gösteriyor. Benim bir sorum olacak: Türkiye’deki %7,5 oranı çok yüksek değil mi? Diğer ülkelerde durum nasıl?

    Beğen

    • Eren Bey, bir yılda 1,7 milyar dijital hizmet vergisi tahsilatı çok önemli bir rakam. 2021 yılı 1,4 milyar hedefine bakıldığında beklentinin de üzerinde. Oran konusuna gelince, diğer ülke örneklerine baktığımızda oranın oldukça yüksek olduğu anlaşılıyor. Dijital hizmet vergisinde oranı değerlendirirken verginin kazanç, kar üzerinden değil, hasılat üzerinden hesaplandığına dikkat etmek gerekir. Diğer ülkelerde dijital hizmet vergisi oranı çoğunlukla %2-3’ler civarındadır. Örneğin, Fransa, İtalya, İspanya %3 dijital hizmet vergisi oranına sahip. Polonya %1,5 olarak belirledi. Avusturya %5 olarak belirledi ancak sadece reklam hizmetlerine uyguluyor. Konu çok yeni. ABD kendi şirketlerine yönelik ayrımcı uluslararası vergileme olduğu iddiası ile soruşturma başlattı. Konu önümüzdeki dönemde “Vergi savaşları” boyutunda da devam edecek gibi. Selam ve saygılar.

      Beğen

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s