Katma değer vergisi oran uygulamasında ilkedir: iki farklı orana ait ürünler bir arada satılırsa yüksek oranlı ürünün KDV oranı tamamı için uygulanır.
Sön dönemin popüler tartışması sürpriz yumurtalar. Sürpriz yumurta, dışı yumurta şeklinde çikolata olan, içinden ise oyuncak çıkan bir ürün. Tam bu noktada vergi devreye giriyor. Çünkü, çikolatada KDV oranı %8, oyuncak da ise %18. Bu durumda sürpriz yumurtanın KDV oranı çikolataya göre mi? yoksa oyuncağa göre mi belirlenecek? Yukarıda verdiğimiz genel kurala göre, yüksek oranlı KDV’ye tabi olan oyuncağa göre vergilenip %18 KDV’ye tabi olması lazım.
Maliye sürpriz yumurtalarda KDV oranının %8 olarak uygulandığını görüp düğmeye başmış. Geçmiş döneme de giderek eksik KDV’nin peşine düşmüş.
Ancak bize göre, Maliye sürpriz yumurtanın içi ile değil; dışı ile uğraşsa çok daha modern bir vergicilik yapar. Neden mi?
Günümüz modern vergiciliğinde, vergileme salt gelir amacıyla yapılmaz. Ekonomik nedenler, sosyal, sağlık, çevre, gelir dağılımı adaletsizliğini giderme gibi amaçlar da vergi politikalarının önemli unsurlarıdır. Bu kapsamda pek çok ülkede yağlı, şekerli ürünler, çikolatalar, cipsler, gazlı içecekler ve benzeri gıda maddelerine çeşitli ilave vergi uygulamaları söz konusudur. Obezite vergileri adı altında vergileme rejimi oluşmaya başlamıştır.
Bizde ise, süt ile kolanın; su ile enerji içeceğinin, makarna ile çikolatanın KDV oranı aynıdır: %8. Burada su gibi en temel ve vazgeçilmez ihtiyaçtan KDV alınmasına mı yanalım, yoksa su ile kolanın aynı oranda vergilendirilmesine mi?
Bu yüzden dememiz o ki; Maliye sürpriz çikolatanın içine değil de, dışına bakmaya başlasa mı artık?
15.12.2019
Dr. Ozan BİNGÖL
Kategoriler:KDV