özel iletişim vergisi

YİRMİ YILDA NE KADAR ÖZEL İLETİŞİM VERGİSİ TAHSİL EDİLDİ?

Özel İletişim Vergisi Nedir?

Marmara Depremi sonrası, depremin yaralarını sarmak amacı ile 1999 yılında getirilen bir vergi olan Özel İletişim Vergisi zamanla kalıcı oldu.

Özel İletişim Vergisi (ÖİV) 6802 sayılı Gider Vergileri Kanununun 39 uncu maddesine göre tahakkuk ve tahsil ediliyor. Özel iletişim vergisinin konusu, mükellefi ve oranları tek maddede yer alıyor. Madde metnini aynen veriyoruz:

Özel iletişim vergisi
Madde 39- 406 sayılı Telgraf ve Telefon Kanunu uyarınca Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuyla görev veya imtiyaz sözleşmesi imzalamak suretiyle veya 5809 sayılı Elektronik  haberleşme Kanunu uyarınca bu Kuruma bildirim yapılması veya bu Kurumca kullanım hakkı verilmesi yoluyla yetkilendirilen veya yetkilendirilmiş sayılan işletmecilerin (kablo tv altyapısı üzerinden teknik olarak verilebilecek her türlü hizmetleri dışında, görev sözleşmesi ile ulusal egemenlik kapsamındaki uydu yörünge pozisyonlarının hakları, yönetimi ve işletme yetkisine sahip olanlar hariç);

a) Her nevi mobil elektronik haberleşme işletmeciliği kapsamındaki (ön ödemeli hatlara yüklemeler için yapılan satışlar dâhil) tesis, devir, nakil ve haberleşme hizmetleri % 7,5,

b) Radyo ve televizyon yayınlarının uydu platformu ve kablo ortamından iletilmesine ilişkin hizmetleri % 7,5,

c) Kablolu, kablosuz ve mobil internet servis sağlayıcılığı hizmeti % 7,5,

d) (a), (b) ve (c) bentleri kapsamına girmeyen diğer elektronik haberleşme hizmetleri % 7,5,
Oranında özel iletişim vergisine tâbidir.

20 Yılda Ne Kadar Özel İletişim Vergisi Tahsil Edildi?

Aşağıdaki tabloda 1999 yılında ilk uygulanmaya başladığı yıldan itibaren tahsil edilen Özel İletişim Vergisi rakamlarına yer verdik. İlk yıl 5.000 TL ile başlayan tahsilat, geçen yirmi yılda toplam 63.8 milyar TL’ye ulaşmıştır.

1999 dan günümüze yıllar itibariyle özel iletişim vergisi öiv istatistik.JPG

Hükümetler bir kez ihdas edilen, kolay toplanan verimli vergilerden kolay kolay vazgeçemezler. Bu durum aşağıdaki cümleleri aklıma getirdi:

“Hükümetin iki yeni vergi arasında karar vermeye çalışması, bir kadının iki yeni elbise arasında karar vermeye çalışmasına benzer. Sonuçta genellikle her ikisini de almaya karar verirler.”

29.03.2019

Dr. Ozan BİNGÖL

Başkent Üniversitesi Öğr. Gör.

 

 

NOT: Tüm hakları yazarına aittir. Yazar adı ve vergiyedair.com sitesindeki aktif linki belirtilerek kısmi alıntı yapılabilir. Yazardan izin alınmaksızın aynen yayımlanamaz veya farklı şekillerde kullanılamaz.  Aksi davranışlar için gerekli hukuki süreç başlatılır.

5 replies »

  1. ne kadar doğru neden vazgeçilsin ki, ihtiyaç olarak satın alınan şeylere de uygulanıyor olması çok ironik ihtiyaçların özel tüketim tanımında çıkarılması dileği ile

    Beğen

  2. Bugün itibariyle orta büyüklükte bir depremde bile, hatta deprem olmayan şehirlerde bile iletişim kesilmesi yaşanıyorsa, tüm GSM operatörleri çalışmıyorsa bu verginin sorgulanması gerekir. Depremde bile işime yaramayacaksa ne diye vergi ödeyeyim?

    Beğen

Yorum bırakın