Not: Aşağıda yer alan yazıda kitap kdv’sinde yapılan düzenlemeye yer vermiş idik. Daha sonra, “KİTAPTA SÖZDE DEĞİL, ÖZDE KDV İSTİSNASI İÇİN ÖNERİLERİMİZ.” başlıklı yazı ile yapılan düzenlemenin eksikleri ile mahzurlarını ortaya koyarak, önerilerimizi sıralamış idik. Kısa bir süre içinde, önerilerimizin önemli bir bölümüne uygun şekilde kitapta KDV konusunu düzenleyen Katma Değer Vergisi Kanununun 13 üncü maddesi yeniden düzenlenmiştir. Yeni duruma göre, e-dergi, e-kitap, e-gazetede KDV oranları ile basılı kitap, dergi ve gazetede KDV istisnasına ilişkin açıklayıcı bilgi için TIKLAYINIZ.
Basın yayın organlarında ve sosyal medyada kitapta kdv’nin kalktığı yönünde haberler dolaşmakta. Gerçekten kitapta KDV kalktı mı ve bu haberlerin kaynağı nedir?
Kitap KDV’sinde Son Durum:
Kitapta KDV’nin kaldırıldığı yönündeki haberlerin dayanağı, 7161 sayılı Kanunun 17 nci maddesiyle 3065 sayılı KDV Kanununun istisnaları düzenleyen 13 üncü maddesine eklenen (n) bendidir. Bent düzenlemesini doğrudan veriyoruz:
“n) Kültür ve Turizm Bakanlığınca yayıncılık sertifikası verilmiş yayıncılar tarafından yapılan kitap ve süreli yayınların teslimi,”
Söz konusu bendin yürürlük tarihi 01 Şubat 2019’dur. Dolayısıyla 01 Şubat 2019 tarihinden itibaren Kültür ve Turizm Bakanlığınca yayıncılık sertifikası verilmiş yayıncılar tarafından yapılan kitap ve süreli yayınların teslimi KDV’den istisna edilmiştir.
Buna göre, kitap ve süreli yayınlarda kdv istisnası;
1- Kitap veya süreli yayının Kültür ve Turizm Bakanlığı yayıncılık sertifikası olan bir yayıncıya ait olması,
2- Söz konusu kitap ve süreli yayınların bunlar tarafından teslimi
şartlarının varlığını gerektirmektedir.
Dolayısıyla, karşımıza şöyle bir durum çıkıyor: Kültür ve Turizm Bakanlığı sertifikasına sahip yayıncı kitaplarını toptancı ve diğer satıcılara veya nihai tüketiciye doğrudan satarken KDV istisnası uygulanacak. Aynı kitabı satmak için alan diğer kitap satıcıları ise kdv’siz aldıkları kitabın üzerine %8 kdv ilave edecekler.
KDV İstisna Uygulamalarında Alt Sınır Kitapta KDV İstisnasını Nasıl Etkiler?
Kitaba yönelik olarak yukarıda zikredilen KDV istisnası açısından farklı bir boyut da, KDV Kanunun 13 üncü maddesindeki istisnalar için öngörülen alt sınır uygulaması.
3065 sayılı Kanunun 13 üncü maddesinin son fıkrası uyarınca, 213 sayılı Kanunun 232 nci maddesinde yer alan ve ilgili yılda uygulanmakta olan haddi, istisna uygulamasında asgari tutar olarak belirlemeye ve belirlenen bu tutarı iki katına kadar artırmaya, sıfıra kadar indirmeye Cumhurbaşkanı, istisna kapsamına girecek teslim ve hizmetleri tanımlamaya, istisnaya ilişkin usul ve esasları belirlemeye Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilidir.
Daha önce Bakanlar Kurulunda olan bu yetki, 2004/8127 sayılı Kararname ile kullanılarak, 3065 sayılı Kanunun 13 üncü maddesinde sayılan istisnaların uygulanmasında alt limit, KDV hariç 100 TL olarak tespit edilmiştir.
Bu belirleme uyarınca, 13 üncü maddede sayılan istisnalar kapsamına giren işlemler dolayısıyla düzenlenen fatura ve benzeri belgelerde gösterilen işlem bedelinin KDV hariç tutarının 100 TL’nin altında olması halinde bu işlemlerde istisna uygulanmaz ve genel esaslar çerçevesinde KDV hesaplanır.
KDV hariç işlem bedelinin 100 TL ve daha fazla olması halinde bedelin tamamı için istisna kapsamında işlem yapılır.
Kısım kısım mal teslimi veya hizmet yapılması mutat olan veya bu hususlarda anlaşılan
durumlarda faturanın başlangıçta toplam bedel üzerinden düzenlenmesi ve fatura tutarının da KDV hariç 100 TL’yi geçmesi durumunda istisna uygulanabilir.
Aynı belgede istisna kapsamına giren birden fazla işlemin yer alması ve bunların toplamının KDV hariç 100 TL ve daha fazla olması halinde de istisna kapsamında işlem yapılır.
Aynı belgede istisna kapsamına giren ve girmeyen işlemlerin birlikte yer alması halinde ise her bir işlem, tür ve tutar itibarıyla faturada ayrı ayrı gösterilir, istisna kapsamına giren işlemlere ait bedeller toplamının KDV hariç 100 TL ve daha fazla olması halinde, sadece istisna kapsamına girmeyen işlem bedellerinin toplamı üzerinden KDV hesaplanır.
Bu noktada, Sayın Cumhurbaşkanının konuya ilişkin bir Cumhurbaşkanı Kararı ile kitaplar için istisna alt sınırını sıfıra kadar indirme yetkisinin olduğunu belirtelim. Beklentimiz bu Kararın ivedilikle yayımlanması.
01.02.2019
Başkent Üniversitesi Öğr. Gör.
Konuya ilişkin Türkiye Yayıncılar Birliğinin duyurusu ise aşağıdaki gibidir:
7161 Sayılı Kanun’la Katma Değer Kanunu’nun “İstisnalar”a ilişkin 13. Maddesine eklenen (n) bendi ile; “Kültür ve Turizm Bakanlığınca yayıncılık sertifikası verilmiş yayıncılar tarafından yapılan kitap ve süreli yayınların teslimi” KDV istisnası kapsamına alınmıştır.
Katma Değer Vergisi Kanunu’nda yapılan bu değişikliğe göre, 1 Şubat 2019 tarihinden itibaren yayıncılar stoklarında bulunan veya yeni yayımlayacakları kitapların; dağıtımcılara ve kitapçılara yapılan toptan satışlarında veya e-ticaret ya da doğrudan yayınevinden KDV mükellefi olmayan gerçek kişilere perakende satışlarında KDV uygulamayacaklardır.
Bu çerçevede; “KDV Genel Uygulama Tebliği”nde KDV Kanunu 13/n Maddesinde öngörülen KDV istisnasının kapsamına ve bu istisnaya dayalı teslim ve iade işlemlerinin uygulanmasına ilişkin açıklayıcı ve tamamlayıcı düzenlemeler yapılması gerekecektir.
Her durumda, 1 Şubat 2019 Cuma günü itibarıyla yapılacak işlemlerde KDV istisnası uyarınca fatura veya perakende satış fişi düzenlenecektir.
KDV istisnasına tabi fatura işlemlerine ilişkin olarak:
- Toptan ya da perakende kitap satışlarında düzenlenecek kâğıt faturalarda kalem bazında KDV oranı ve tutarı belirtilmeyecek ya da (% 0 ve 0,00 ₺) olarak geçilecektir. Fatura toplamları bölümünde hesaplanan KDV Oranı (% 0), KDV Tutarı (0,00 ₺) olarak gösterilecektir. Ayrıca fatura altında açıklama alanına/olarak “3065 Sayılı Kanun’un 13/n Maddesi uyarınca KDV’den istisnadır” ibaresi eklenecektir.
- Kâğıt faturada kitap dışında başka mal veya hizmet satışlarının yer alması durumunda bu kalemlere ilişkin KDV oranı ve tutarları belirtilecek, fatura toplamları bölümünde söz konusu mal ve hizmetlere ilişkin KDV oranları ve satış fiyatları üzerinden hesaplanarak ayrıca gösterilecektir.
- Toptan ya da perakende kitap satışlarında düzenlenecek elektronik faturalarda; e-fatura tipi olarak “İstisna”nın, seçilmesi, e-fatura istisna kodu olarak tam istisna kodları listesinden “350 – Diğerleri”nin işaretlenmesi gerekmektedir. Vergi İstisna Sebebi açıklama alanına “3065 sayılı Kanunun 13/n Maddesine göre KDV’den istisnadır” yazılması yeterli olacaktır.
Üyelerimizin kullandıkları muhasebe programları yetkilileriyle görüşüp bugün içerisinde yukarıda bahsi geçen muhasebe kayıt ve fatura sistemlerini istisna işlemlerine uygun hale getirmelerini önemle hatırlatırız.
Bu konuda yapılacak açıklama ve uygulamaya ilişkin düzenlemeleri bize ulaştıkça sizlerle paylaşacağız.
Kategoriler:KDV
Ozan Bey konu ancak bu kadar net ortaya konur. Vergiye dair konularda artık adresim belli vergiyedair.com
BeğenBeğen
Sedanur Hanım, teşekkürler. Faydalı olması dileği ile.
BeğenBeğen
Merhabalar;
Özel okulda çalışıyorum.Kayıt sözleşmelerimizi eğitim+yayın şeklinde fiyat veriyoruz.Yayın faturasını keserken kdv ‘yi kaç almalıyım?Bilgi verirseniz sevinirim.İyi çalışmalar diliyorum.
BeğenBeğen
Kamile Hanım, kitapta kdv kalktı eğitimde ise geçici olarak %1’e indirildi. Bence ihtilafa yol açmamak için yayın kelimesi yerine faturada kitap yazmanızda fayda var. Yayın kelimesi, görsel yayın ve farklı şekillerde de anlaşılmaya müsait. Selam ve saygılar.
BeğenBeğen
Merhabalar şirketimiz sağlık alanında bir süresiz bir dergi çıkartmak istiyor istisna olması için Bandrollü olması gerekirmi. teşekkürler (soru bankası-bilgi bankası kitapçıkları gibi değerlendirilebilirmi) değilse 18 mi uygulamalıyız.
BeğenBeğen