Vergi Uzmanı Dr. Ozan BİNGÖL’ÜN Sözcü Gazetesinden Nuray Tarhan’a verdiği, vergi sistemimizin güncel konularına ilişkin röportajdan bir bölüm aşağıda sunulmuştur:
25 kuruş hassasiyeti vergilere de gösterilmeli
Başkent Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Vergi Uzmanı Dr. Ozan Bingöl, son 50 yılda Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) üyesi ülkelerde vergi yükü ortalama yüzde 38 artarken Türkiye’deki artışın yüzde 140 olduğuna dikkat çekti.
“Çünkü sosyal bir hukuk devletinde ücretsiz olması gereken her şeye bir daha para ödüyoruz” diyen Bingöl, “Aslında vergiyi ödeyenler hep aynı. Yük arttı ama yükün altındakiler hep aynı kaldı. Gönül isterdi ki, 25 kuruşluk poşete gösterdiğimiz hassasiyeti, bir yılda ödediğimiz 536 milyar lira verginin nerelere harcandığı konusunda da gösterebilseydik” dedi. Dr. Ozan Bingöl’le mevcut vergi yükünü ve yeni vergileri konuştuk…
GELİRİ TABANA, VERGİYİ TAVANA YAYIN
– Harcamadan alınan vergilerin GSYH içindeki payı bizde 11.1 ama OECD’de yüzde 4.5. Bunu neye bağlıyorsunuz?
OECD’de dolaylı verginin oranı toplam içinde yüzde 35’ken bizde yüzde 70’lerde. Hal böyle iken bu coğrafyada vergi adaletinden bahsetmek mümkün değil. Dolaysız vergilerin de ne kadar adil olduğu tartışılır. Mesela gelir vergisi dolaysız vergi ancak yüzde 92’si stopaj. Birçok ülkede ÖTV lüks tüketimden alınır ama bizde tırnak makasında bile var. Şu unutulmamalı; geliri adil dağıtmak istiyorsanız vergiyi adil toplayacaksınız. Geliri tabana, vergiyi tavana yayacaksınız.
Haberin devamı için TIKLAYINIZ.
Kategoriler:BASINDA