GENEL

DEĞERSİZ BİR KAĞIDA DÖNÜŞEN ORTA VADELİ PROGRAMIN İKİ GRAFİKLİK HİKAYESİ

Orta Vadeli Program 5018 sayılı Kanunda 11 kez yer alan bir kavramdır. Her ne kadar adını “Yeni Ekonomi Programı” olarak isimlendirsek de aslında mevzuattaki adı orta vadeli programdır (OVP).

Orta vadeli programlar kamunun politika belgesi olması için hazırlanır. Çünkü ödenek ve gelir artış öneri ve tahminlerinde bu programların yol gösterici olması beklenmektedir. Aynı zamanda bu programlarda makroekonomik büyüklüklere ilişkin olarak içinde bulunulan yılın gerçekleşme tahmini ile sonraki üç yıla ilişkin projeksiyonlar da yer alır. Bu projeksiyonlar çerçevesinde de alt kalemler, veriler oluşturulur.

İyi hazırlanan, inandırıcı, güvenilir bir orta vadeli program özel kesimin de ekonomik anlamda önünü görmesine yardımcı olur.

Peki, 2022-2024 dönemi Orta Vadeli Program bu fonksiyonlara sahip mi? Yoksa bir politika belgesi olma hüviyetinden çıkıp değersiz bir kağıt parçasına mı dönüştü? Aşağıdaki grafiklerdeki makro ekonomik projeksiyonlar ile mevcut durumu kıyasladığınızda bunun cevabı kendiliğinden ortaya çıkacaktır.

Grafik 1- 2022-2024 Orta Vadeli Program TÜFE (Yüzde)

Orta Vadeli Programa göre 2022 yıl sonu TÜFE hedefi tek haneli %9,8 olarak yer alıyor. Oysa daha yılın ilk altı ayında enflasyon oranı %80’lere dayandı. Bu hızla gidersek, bırakın tek haneyi üç haneli TÜFE rakımı bile görmek mümkün.

GRAFİK 2- 2022-2024 Orta Vadeli Program Dolar Kuru (Yıl Sonu)

Dolar kurunun 2024 sonunda 10,27 TL olması öngörülmüş. Oysa dolar kuru bugünden 17’ler seviyesine demir atmış durumda.

Daha fazla veriye ihtiyaç var mı? Sorunun cevabını bir fıkra ile bitireyim.

Napolyon bir savaşta cephelerden birinden hiçbir hareket görmez. Atını sürer o cepheye ve cephe komutanına sorar: “Niçin savaşmıyorsunuz?”.

Komutan cevap verir: “Efendim 40 tane eksiğimiz var.”

Napolyon sorar: “Neymiş eksikler?”,

Komutan başlar saymaya: “Bir, barutumuz bitti, iki..” der demez Napolyon araya girer, “Diğer 39 tanesini saymana gerek yok.” der.

Bizimki de o misal, temel makroekonomik veri tahminlerindeki bu denli sapmayı ortaya koyunca diğerlerini saymaya gerek bile kalmıyor.

04.07.2022

Dr. Ozan BİNGÖL

Vergi Uzmanı

Kategoriler:GENEL

Tagged as: , ,

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s