ÖTV

Sigarada Nispi ÖTV Düşürüldü.

Bugün (25.12.2020 tarihinde) yayımlanan 3328 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile ÖTV Kanuna ekli III sayılı listenin (B) cetvelinde yer alan bazı tütün ürünlerinin nispi ÖTV oranı %67’den %63’e düşürüldü.

Dikkat ederseniz yazımızın başlığı “Sigarada vergi düştü değil; Nispi ÖTV düşürüldü.” şeklinde. Bunun nedeni sigarada birden fazla verginin alınması, ÖTV’nin kendi içinde farklı unsurlardan oluşmasıdır.

Sigara vergilemesi son dönemlerde gittikçe karmaşık hale gelmektedir. Sigara üzerindeki iki temel vergi ÖTV ve KDV’dir. Ancak ÖTV de, nispi ÖTV ve maktu ÖTV olmak üzere iki farklı şekilde uygulanmaktadır. Maktu ÖTV, asgari maktu ve maktu ÖTV olmak üzere uygulama bulmaktadır.

Sigara üzerinde vergi hesaplanırken matrah olarak sigaranın perakende satış fiyatı esas alınır. Buradan geriye doğru gidilir. Asgari maktu vergi tutarı, sigaranın düşük fiyatla satılmasını engellemeye yönelik bir unsurdur. Sigarının perakende satış fiyatı ile vergi oranı çarpılır, bulunan rakam asgari maktu vergiden büyükse çarpım sonucu bulunan nispi vergi; düşük ise asgari maktu vergi tutarı esas alınır. Daha sonra paket başına tutara, ilave maktu vergi eklenmektedir. Paket satış fiyatına KDV dâhildir.

Biraz karışık geldi değil mi? Sizi yormayalım. Bir paketi 16 liraya satılan sigaradaki vergili ve vergisiz fiyatları görsel olarak sunalım.

Şekil: 16 TL’lik Bir Paket Sigarada Vergi Yükü (25 Aralık 2020)

Yukarıda görüldüğü üzere 16 TL’lik bir sigarada vergi oranı satış fiyatının %81,28’ine tekabül etmektedir. Maktu verginin etkisi ile bu oran sigara fiyatı arttıkça nispeten düşmektedir. Örneğin 20 TL’ye satılan sigarada vergi yükü %80,7 olmaktadır. Son ÖTV nispi vergi indirimi ile sigarada 20 daldan 17’si değil, 16’sı vergi olmaktadır.

13.11.2020

Dr. Ozan BİNGÖL

Başkent Üniversitesi Öğr. Gör.

NOT: Tüm hakları yazarına aittir. Yazar adı ve vergiyedair.com sitesindeki aktif linki belirtilerek kısmi alıntı yapılabilir. Yazardan izin alınmaksızın aynen yayımlanamaz veya farklı şekillerde kullanılamaz.  Aksi davranışlar için gerekli hukuki süreç başlatılır.

Yorum bırakın