ÖTV ORAN DEĞİŞİKLİĞİ YETKİSİ KİMDE? GİB, Bir Tebliğ ile Bu Yetkiyi Bir Gecede Cumhurbaşkanına mı Verdi?
26 Temmuz 2022 tarih ve 31904 sayılı Resmi Gazetede Gelir İdaresi Başkanlığı ÖTV (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinde değişiklik yapan 10 seri nolu Tebliğ yayımladı. Tebliğin 4. maddesinde ÖTV (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinde “Bakanlar Kurulu” olarak geçen ibarenin “Cumhurbaşkanı” olarak, “bir” ibaresinin ise ““ve bu oranlara esas özel tüketim vergisi matrahlarının alt ve üst sınırlarını üç” olarak değiştirildiğine ilişkin ifadelere yer verilmiştir. Bunu gören pek çok medya kuruluşu otomobilde ÖTV oran değişikliği yetkisinin artık Cumhurbaşkanına geçtiği, Cumhurbaşkanının bu yetkiyi üç katına kadar kullanabileceği haberlerini manşete taşıdı. 26 Temmuz 2022 tarihindeki haber örnekleri:
Cumhuriyet: Cumhurbaşkanı’na otomotiv ÖTV’sinde yeni yetki
NTV.com.tr: ÖTV değiştirme yetkisi Cumhurbaşkanı’nda: 3 kat artırabilecek, sıfırlayabilecek
BBC.com/turkce: Otomotivde ÖTV değiştirme yetkisi Cumhurbaşkanı’nda: 3 kat artırabilecek, sıfırlayabilecek
Milliyet : Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ÖTV değiştirme yetkisi! Otomobilde ÖTV düzenlemesi gelir mi?
Sabah (27.07.2022): ÖTV değiştirme yetkisi Cumhurbaşkanı’nda
Haberturk.com : Otoda ÖTV matrahlarını belirleme yetkisi Cumhurbaşkanı’na verildi
bloomberght.com :Cumhurbaşkanı’na otomotiv ÖTV’sinde yeni yetki
uzayıp gidiyor.
Yayın organının ulusal nitelikte olması, ekonomi kanalı olması da durumu değiştirmiyor.
Sonra iş burada da kalmadı. Komplo teorileri geliştirildi. Aşağıdaki haber fotoğrafı basit bir açıklayıcı tebliğ düzenlemesinin nerelere kadar götürülebildiğini göstermesi açısından yeterli.

PEKİ ÖTV İLE İLGİLİ TEBLİĞ DÜZENLEMESİNİN ASLI NEYDİ?
Oysa olay çok basitti. Gelir İdaresi 2021 Ekim ayında yürürlüğe giren ve Cumhurbaşkanının daha önce bir kat olan ÖTV oranlarını üç katına kadar artırma yetkisi veren 7338 sayılı Kanunla ÖTV Kanununun 12. maddesinde yapılan değişikliği Tebliğe yansıtmış, bunu yaparken parlamenter sistemden kalan “Bakanlar Kurulu” ibareleri yerine de “Cumhurbaşkanı” ibarelerini koymuştu. Anılan Tebliğ, “düzenleyici tebliğ” değil, “açıklayıcı tebliğ” mahiyetinde idi. Tebliğ ile Gelir İdaresi Başkanlığı Cumhurbaşkanına ÖTV oran artış yetkisi verme kudretine sahip değildi. Çünkü Anayasa’nın 73. maddesine göre böyle bir yetki ancak Kanun ile verilebilirdi.
Zaten söz konusu değişikliğin yapıldığı dönemde de Cumhurbaşkanın bir katına kadar olan ÖTV oran artırma yetkisinin üç katına çıkarılmasının ne anlama geldiğini Cumhurbaşkanına Verilen ÖTV’de Üç Katına Kadar Artırma Yetkisi Ne Anlama Geliyor? yazımız ile sizlerle paylaşmış idik. Ayrıntılar için yazımızın linkine tıklayabilirsiniz.
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile Birlikte Vergileme Alanında Bakanlar Kuruluna Ait Tüm Yetkiler Cumhurbaşkanına Geçti.
Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde artık bakanlar kurulu yoktur. Yürütmenin başı Cumhurbaşkanıdır. Başbakan değil. Başbakan kararlarını tüm bakanların imzasının olduğu Bakanlar Kurulu Kararı ile verebilirken, artık Cumhurbaşkanı tek bir imza ile bu yetkiyi kullanmaktadır. Şu anda unvanı “Bakan” olan kişiler parlamenter sistemdeki bakan değildir. Atanmış kişilerdir. Daha önceden Bakanlar Kurulu Kararına direnebilen ve söz sahibi olan bakanların yerine, bir tür verilen talimatı yerine getiren bürokrat-siyasetçi karışımı kişiler ikame edilmiştir. Artık bir bakan, kendi bakanlığı ile ilgili bir konuyu Resmi Gazetede yayımlanıncaya kadar görmeyebilir. Kendi bürokratının atandığından ancak Resmi Gazetede yayımlanınca haberdar olabilir. Ezcümle yeni sistemde Cumhurbaşkanı pek çok konuda olduğu gibi vergi alanında da tek imza ile birçok değişikliği yapma kudretine haizdir.
“Ozan Hocam, dayanağın ne?” diyenlere, çok uzağa gitmeyin Anayasa’nın “Vergi Ödevi” başlıklı maddesinde 6771 sayılı “TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASINDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN“un 16. maddesi ile yapılan değişikliğe bakın yeter. Bu değişiklik ile Anayasanın 73 üncü maddesinin dördüncü fıkrasında yer alan “Bakanlar Kuruluna” ibaresi “Cumhurbaşkanına” şeklinde değiştirilmiş olup fıkranın güncel hali aşağıdaki gibidir:
“Vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümlülüklerin muaflık, istisnalar ve indirimleriyle oranlarına ilişkin hükümlerinde kanunun belirttiği yukarı ve aşağı sınırlar içinde değişiklik yapmak yetkisi Cumhurbaşkanına verilebilir.”
Cumhurbaşkanının ÖTV Oran Değişikliği Yetkisine İlişkin Kakofoniden Çıkarılacak Dersler
1- Medyamız “vergi-okur yazarlığı” konusunda zayıf ve bu haberle sınıfta kaldı. Yanlışa imza atılıyor. Sonra bu yanlışı düzeltme gereği bile hissedilmiyor.
2- Maliye Bakanlığı 2021 yılı Ekim ayında yapılan Kanun değişikliğini tam 10 ay sonra Tebliğe işlemeyi aklına getiriyor. Tebliğin girişinde de bu değişikliğin neden yapıldığına ilişkin açıklayıcı bir paragraf koymuyor. Vergi ile ilgisi zayıf pek çok kişinin, medya kuruluşunun konuyu yanlış anlamasına neden oluyor. Bu tür bir açıklayıcı değişiklik için 10 ay niçin bekleniyor sorusu ortada duruyor.
3- Tüm kamuoyunda sanki Cumhurbaşkanına yeni bir yetki verilmiş gibi yalan yanlış haberler ulusal medya kuruluşlarında servis edilirken, Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı veya Sayın Bakan bir açıklama ile kamuoyunu aydınlatmıyor.
4- Bu kadar kötü halkla ilişkiler uygulaması sonrasında iş komplo teorileri geliştirmeye, kamudan muhalefet partisine bilgi sızmasına kadar acayip noktalara gidiyor. Korkum, bunu bahane edip güzide bürokratlar üzerinde bir cadı avı korkusu yaşatılması.
Anlayacağınız, kuyuya bir taş atılıyor, taşı kırk tane akıllı çıkaramıyor. Taşı çıkarmak için uğraşmak da bizim gibi delilere düşüyor.
27.07.2022
Vergi Uzmanı
Kategoriler:ÖTV