GELİR VERGİSİ

Özel Sağlık Sigortasının İşveren Tarafından Ödenmesinde Vergisel Avantajlar

İşveren tarafından ödenen özel sağlık sigortası gerek SGK, gerekse vergisel açıdan avantajlar sağlıyor. Aşağıda bunlara yer verdik.

Sosyal Güvenlik Mevzuatı Yönünden; 5510 Sayılı Sosyal Güvenlik Kanunu’nun 80. Maddesi birinci fıkrası (b) bendinde; “Ayni yardımlar ve ölüm, doğum ve evlenme yardımları, görev yollukları, seyyar görev tazminatı, kıdem tazminatı, iş sonu tazminatı veya kıdem tazminatı mahiyetindeki toplu ödeme, keşif ücreti, ihbar ve kasa tazminatları ile kurumca tutarları yıllar itibarıyla belirlenecek yemek, çocuk ve aile zamları, işverenler tarafından sigortalılar için özel sağlık sigortalarına ve bireysel emeklilik sistemine ödenen ve aylık toplamı asgari ücretin % 30’unu geçmeyen özel sağlık sigortası primi ve bireysel emeklilik katkı payları tutarları, prime esas kazanca tabi tutulmaz” ifadesi yer almaktadır. Buna göre, aylık toplamı asgari ücretin yüzde otuzu (2020 yılı için 2.943,00 x 0,30) 882,90 TL’yi geçmeyen Özel Sağlık Sigortaları prime esas kazanca tabi tutulmayacaktır.

Gelir Vergisi Yönünden; GVK’nın 63.Maddenin 3.bendinde belirtilen “Sigortanın Türkiye’de kâin ve merkezi Türkiye’de bulunan bir emeklilik veya sigorta şirketi nezdinde akdedilmiş olması şartıyla; ücretlinin şahsına, eşine ve küçük çocuklarına ait hayat sigortası poliçeleri için hizmet erbabı tarafından ödenen primlerin %50’si ile ölüm, kaza, sağlık, hastalık, engellilik, işsizlik, analık, doğum ve tahsil gibi şahıs sigorta poliçeleri için hizmet erbabı tarafından ödenen primler (İndirim konusu yapılacak primler toplamı, ödendiği ayda elde edilen ücretin %15’ini ve yıllık olarak asgari ücretin yıllık tutarını aşamaz. Bakanlar Kurulu bu bentte yer alan oranları yarısına kadar indirmeye, iki katına kadar artırmaya ve belirtilen haddi, asgari ücretin yıllık tutarının iki katını geçmemek üzere yeniden belirlemeye yetkilidir.).”ifadesi yer almaktadır. Buna göre, poliçe tutarı elde edilen ücretin %15’ini aşmadığı halde ve yıllık asgari ücretin yıllık tutarını aşmaz ise Gelir Vergisine tabi tutulmayacaktır.

Ayrıca İşverenler, 193 sayılı Gelir vergisi Kanunu’nun 40.maddesi gereği çalışanları adına ödemiş oldukları özel sağlık sigortaları poliçe tutarlarını sınırsız olarak ticari kazançlarından indirebilmektedirler.

Damga Vergisi Yönünden; 488 sayılı Damga Vergisi Kanunu’nun 4. Maddesine göre, işverenler tarafından ödenen özel sağlık sigortalarından Damga Vergisi kesintisi yapılacaktır.

Ayrıca ücretli çalışıyorsanız ya da beyana tabi vergi mükellefi iseniz, Gelir Vergisi Kanunu’nun 63/3. ve 89/1. maddeleri gereğince şahsınıza, eşinize ve küçük çocuklarınıza ait hayat, ölüm, kaza, sağlık, hastalık, sakatlık, işsizlik, analık, doğum ve tahsil gibi şahıs sigorta poliçeleri için ödediğiniz primleri vergi matrahınızdan indirebilirsiniz. Böylece, aylık ücretinizin %15’ine (bu tutar yıllık olarak asgari ücret tutarını geçemez) kadar ödeyeceğiniz sigorta primleriniz, bulunduğunuz vergi dilimine göre, daha ilk günden size kazanç sağlayacaktır.

10.02.2020

Dr. Ozan BİNGÖL

Başkent Üniversitesi Öğr. Gör.

NOT: Tüm hakları yazarına aittir. Yazar adı ve vergiyedair.com sitesindeki aktif linki belirtilerek kısmi alıntı yapılabilir. Yazardan izin alınmaksızın aynen yayımlanamaz veya farklı şekillerde kullanılamaz.  Aksi davranışlar için gerekli hukuki süreç başlatılır.

Kategoriler:GELİR VERGİSİ

1 reply »

  1. Merhaba,
    Çalışan tarafından kendisi, eşi ve çocukları adına ödenmesi hususunu da değerlendirebilir misiniz?

    Beğen

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s