GENEL

YENİ BİR VERGİ AFFI ÇIKAR MI?

Aslında halk arasında vergi affı diye bilinen ancak temelde af olmayıp affa benzer bir özellik taşıyan ve “bazı alacakların yeniden yapılandırılması” ismi ile anılan kanunlara halk arasında vergi affı kanunu denilmektedir.

Öncelikle şu bilinmelidir ki, vergiyi affederek toplamak mümkün değildir. Aslında vergi aslının af ediliyor olması mümkün değil iken bu kanunlara halk arasında vergi affı denilmesinin sebebi, asla bağlı feri borçların ve yine vergi aslından kaynaklı vergi ziyaı cezalarının bazen tamamen bazen de kısmen ortadan kalkması neticesinde kamuoyunda böyle bir algı oluşmuştur. (yazımızın bundan sonraki bölümlerinde her vatandaş kolayca anlayabilsin ve çok uzun kanun isimlerini yazıp sizleri yormamak adına bu kanunlara “vergi affı” denilecektir.)

Vergi affı, vergi kanunlarına aykırı hareket eden gerçek ve tüzel kişilere uygulanan mali, idari ve cezali yaptırımların tamamen veya kısmen kaldırılması olarak tanımlanabilir. Vergi aflarının belli süre geçerli olmak üzere uygulanmaya konulması söz konusudur. Vergi aslı ve/veya vergi ceza ve diğer yaptırımların kaldırılmasına yönelik olabilir.

Ancak unutulmamalıdır ki, son yıllarda sıkça başvurulan torba yasalar ile vergi kanunu veya vergi affı çıkarmak hukuki anlamda maalesef doğru değildir. Çünkü vergilendirme ilkelerinden en önemlisi “kanunilik ilkesi”dir. Yani vergi kanunla konulur, kanunla değiştirilir, kanunla kaldırılır. Vergi kanunları belirli olmalı ve sonuçları yönünden her türlü etki analizi yapılmalıdır.

Aslında 1924 yılından bu yana toplamda 35 kez vergi affı getirilmiştir. Ancak bu afların 9 tanesi sadece son 16 yılda uygulamaya konulmuştur. Bazen ekonomik, bazen mali ve çoğu zaman da siyasi nedenler ile af kanunları karşımıza çıkmaktadır.

En son vergi affı (vergi ve diğer bazı alacakların yeniden yapılandırılması ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun) 18 mayıs 2018 tarihinde 7143 sayılı Kanun ile resmi gazetede yayımlanmış ve yürürlüğe girmiştir. En son gelen vergi affından önceki af ise 27 Mayıs 2017 tarihinde 7020 sayılı kanun ile yürürlüğe girmiştir. Son 16 yılda gelen 9 vergi affını dikkate aldığımızda vergi affı gelme hızı ortalama 1,5 yıl olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu duruma ek olarak son 2 vergi affı arasındaki 12 aylık süreyi de dikkate alırsak mayıs ayından sonra bir vergi affı daha gelirse şaşırmamalı ve bunun son 16 yıl incelendiğinde muhtemel olduğunu bilmeliyiz.

Çünkü vergi aflarının uygulamaya konuluş amaçlarından bazıları şunlardır;

  • Ekonomik nedenler,
  • Mali nedenler,
  • Sosyal nedenler,
  • Siyasal nedenler,
  • İdari ve teknik nedenler ile
  • Psikolojik nedenlerdir.

Ülkemizin vergi affı haritasına baktığımızda özellikle 2002 varlık barışı ile birlikte vergi aflarının siyasi, ekonomik ve mali nedenler çeçevesinde şekillendiği görülmektedir. Özellikle her vatandaşın birer siyasi oy potansiyeli olmasından hareket ile bütçeyi finanse etmek, gelirleri arttırmak, kayıt dışını kayıt altına alabilmek ve ülke içerisinde yaşanan ekonomik krizler nedeniyle işletmelerin bir kısmının mali açıdan gelirlerinin azalması ve artan borçlarla beraber vergilerini zamanında ödeyemeyecek duruma gelmeleri nedeniyle af kanunlarının çıkarılmasının gerekli olduğu savunularak vergi afları çıkarılmıştır.

Ufukta Yeni Bir Vergi Affı Var mı?

Gelelim yakın zamanda vergi affı var mı? veya 2019 yılı içinde yeni bir vergi affı çıkar mı sorusunun yanıtına;

-Her mükellefin birer oy potansiyeli olması

-Son 16 yılda 9 kez vergi affı uygulandığı ve vatandaşta bu anlamda kalıcı izli davranış geliştiğinden dolayı ciddi bir af beklentisinin kamuoyunda oluşması

-Bütçede önemli bir finansman ihtiyacının hasıl olması

-Kayıt dışı ekonomi ile ilgili mücadele eylem planının başlayacak olması ve en önemlisi de

-Ülke içerisinde yaşanan ekonomik krizler nedeniyle işletmelerin bir kısmının mali açıdan gelirlerinin azalması ve artan borçlarla beraber vergilerini zamanında ödeyemeyecek duruma gelmeleri bizlere yeni bir vergi affının sinyallerini vermektedir.

yeni bir vergi affı çakar mı bakanlar ne dedi albayrak ozan bingöl

Aslında önümüzde 3 farklı senaryo bulunmaktadır. Bunlardan en güçlü olanlarını ihtimallere göre sıralayalım;

1-Yeni bir vergi affı gelebilir.

2-Af hiç uygulanmadan seçim sonrasında hemen 1 Nisan itibariyle kayıt dışı ekonominin azaltılmasına yönelik eylem planı çerçevesinde inceleme ve denetimlerin ciddi şekilde arttırılması ve uygulanmasıdır. Bu noktada mükellefler açısından vergi inceleme süreç yönetimi ayrı bir önem kazanacaktır.

3-Yine 31 Mart yerel seçimleri sonrasında hem vergi affı ve bu affa başvurmayanlara yönelik denetim ve incelemelerin arttırılması muhtemel 3. senaryodur.

Yukarıda da bahsettiğim gibi şahsım adına beklediğim en önemli senaryo piyasanın durumunu da dikkate aldığımızda bir vergi affıdır. Ancak, Cumhurbaşkanlığı İkinci 100 günlük icraat programının Hazine ve Maliye Bakanlığı bölümünün birinci maddesinin kayıtdışı ile mücadele eylem planının hazırlanması olduğunu da göz ardı etmemek gerekmektedir.

Sonuç olarak……

 

14.03.2019

Dr. Ozan BİNGÖL

Başkent Üniversitesi Öğr. Gör.

 

NOT: Tüm hakları yazarına aittir. Yazar adı ve vergiyedair.com sitesindeki aktif linki belirtilerek kısmi alıntı yapılabilir. Yazardan izin alınmaksızın aynen yayımlanamaz veya farklı şekillerde kullanılamaz.  Aksi davranışlar için gerekli hukuki süreç başlatılır.

41 replies »

      • Merhabalar hocam ustume calıstigim yerdeki sirketi aldim daha sonra devrettim ama o dönemde şirketin borcu varmis fakat ben bilmiyordum borç bna kalmiş 2 trilyon maaşima bloke koymuslar ödeme durumum yok vergi borcuna af varmi nasil yol izlemeyim iyi niyetimi kullandilar

        Beğen

    • 2018 2019 da matrah artırımı olacakmı çunku döviz yükselince çoğu esnaf matrah artırımında bulunmadı

      Beğen

  1. 7143 yararlanamadım bir önceki affın taksitlerini ödeyemedim kabahatlar kanununa yakalandım kabul edmediler
    ne yapayım.?

    Beğen

    • Hocam 2018 de ilk iki taksitlerimi ihlal olarak ödeyemedim 3 üncü taksidi seçim zamanı tüm borçlar yeniden yapılandırılacak propogandasını yanlış anlayıp bütün borçlarını yeniden yapılandırıyım diye ödemeyip yapılandırmalarımı bozdum sonrasında yeniden yapılandırma istediğimde yapılandırma yapamadım seçim propogandası bizi yaktı hiç yapılandîrma yapmıyan ile 2017 ve öncesi yapılandırması bozulanlar faydalandı 2018 de bozulanlar faydalanamadı ödeyen cezalandırıldı ödemeyen ödüllendirildi biz burada madur olduk saygılarımla

      Beğen

      • Vergi sisteminde öngörülebilirlik ve belirlilik temel kavramlar. Son dönemde Türk Vergi Sistemi bu nitelikleri açısından ciddi erozyona uğradı.

        Beğen

    • Seçim gündemi her şeyin önüne geçti. Eski yapılandırma ödemeleri de önemli bir rakam. Ekonomi ana gündem olduğunda vergi affı, matrah/vergi artırımı ve yapılandırmalar tartışılacak konulardan biri olacaktır diye değerlendiriyorum.

      Beğen

  2. Merhaba, öncelikle bu doğru değerlendirmenize katıldığımı bildirmek isterim hocam. Mevcut ekonomik görünüm yeniden bir yapılandırmaya ihtiyaç olduğunu kaçınılmaz bir gerçek olarak bize gösteriyor ve ilgili karar alıcılar da bunun farkındalar ancak nedense bir ses çıkmıyor. Ekonomiyi ana gündem konusu nasıl yapabiliriz ve sesimizi nasıl duyurabiliriz?

    Beğen

  3. Hocam Merhabalar,
    Af gelme durumunda, 6736 kodlu yapılandırmayı 1 senede 2 defa geçikmeli ödeyebiliyorsunuz. olası bir af durumunda örnek veriyorum tekrar 6736 kodlu yapılandırmanın vadesi uzatılabilir mi? 30.0000 tl yerine 2 ayda bir kalan borç tutarını tekrar yapılandırmak mümkünmüdür. en azından rakam düşer işletmenin nefes alması sağlanabilir. kısacası yararlanın affın tekrar yapılandırması mümkünmüdür.

    Beğen

    • Slm hocam benim maliyede 5000 türk lirası cezam var ve adima 15000 olmuş magdurum ödeyecek durumum yok ve anca bunun ana parası ni odiyebilirim bu yakın günler içerisinde her hangi bir aff cikarmi

      Beğen

      • Merhabalar hocam
        Acaba bu torba yasada matrah artırımı 2018 yılı için olabilirmi acaba

        Beğen

      • evet eski yapılandırmalar için ödemeye çalışılıyor. 6736,7020,7143 üçünün ödemeside birbirine karıştı. 1 ay sgk 2. ay vergi. böyle aşamalı olunca ve üç yapılandırma üstüste binince yoğun bir ödeme çıkıyor… ödemeler onun için aksıyor… 2 ay üst üstr ödenemiyor… sonrada çıkmaza giriyor… yapılandırmalar bozuluyor… aslında yapılandırması bozulan bu üç yapılandırmayı birleştirip top yekün kalan bakiye borçlara göre ve 31/05/2019 tarihine kadar yeni gelmiş borçlarla birleştirilerek idari para cezaları v.s aynı sistemle yapılarak 31/08/2019 veya 30/09/2019 tarihine kadar müracaatlar halinde uygulama yapılırsa.. ham seçim atmosferindeki sıkıntılar ve bu aradaki bazı belirsizlikler yüzünden vatandaşa yardımcı olunabilr… vadesıde 60 aya uzatılabilir… ödeme kolay ve tahsilat oranı artar vatandaş biraz rahatlar hükümete duacı olur kendi işlerine daha iyi sayılır. bu önerilerimi ilgili yerlere aktarırsanız memnun olrum.. M. BAYAZIT AKGÜN.. 0532 3165821

        Beğen

      • evet eski yapılandırmalar için ödemeye çalışılıyor. 6736,7020,7143 üçünün ödemeside birbirine karıştı. 1 ay sgk 2. ay vergi. böyle aşamalı olunca ve üç yapılandırma üstüste binince yoğun bir ödeme çıkıyor… ödemeler onun için aksıyor… 2 ay üst üstr ödenemiyor… sonrada çıkmaza giriyor… yapılandırmalar bozuluyor… aslında yapılandırması bozulan bu üç yapılandırmayı birleştirip top yekün kalan bakiye borçlara göre ve 31/05/2019 tarihine kadar yeni gelmiş borçlarla birleştirilerek idari para cezaları v.s aynı sistemle yapılarak 31/08/2019 veya 30/09/2019 tarihine kadar müracaatlar halinde uygulama yapılırsa.. ham seçim atmosferindeki sıkıntılar ve bu aradaki bazı belirsizlikler yüzünden vatandaşa yardımcı olunabilr… vadesıde 60 aya uzatılabilir… ödeme kolay ve tahsilat oranı artar vatandaş biraz rahatlar hükümete duacı olur kendi işlerine daha iyi sayılır. bu önerilerimi ilgili yerlere aktarırsanız memnun olrum.. M. BAYAZIT AKGÜN.. 0532 3165821

        Beğen

  4. HOCAM SAYGILAR,2014 DE KYK DAN KREDİ ALDIM ŞUAN 2 KATINDAN FAZLA FAİZİ OLMUŞ VE MALİYE DEN TEBLİG GELDİ AF DURUMU İNŞ ÇIKAR O İHTİMAL İÇİN BEKLİYORUM YOKSA DÜYECEK GÜCÜM YOK VE AF GELİRSE NASIL FAYDALANABİLİRİM TEŞEKKÜRLER

    Beğen

  5. İşletmeleri görmezden gelmiyorlardır di mi? Sesimizi nereye duyuralım, gözle görünür durumda mıdır onlara halimiz yoksa talep etmek faydalı olur mu?

    Beğen

  6. Hocam merhaba, af konusunun konuşulmaya başlaması ile ilgili bir duyumunuz var mı acaba? çok teşekkürler, saygılarımla

    Beğen

  7. Merhaba haocam trafik para ceza borcum o yüzden ehliyetimi alamıyorum ne yapmam lazım varmi bir indirdi.

    Beğen

  8. Esnaf iki yıldır kan aglıyor hele şu. Bir yılda hiç iş yok çok dükkan kapandı hepsi maliye borçlu bir imkan tanınsa işlrin hiç tadı yok yukardaki büyüklerimiz kulak verse gerçi ben emekliyim ama esnaf çok arkadaşım var çok zor durumdalar

    Beğen

  9. Hocam merhaba
    Bu gün SGK ya gittim 881.000₺ faizi ile birikmiş borcum bulunmakta ana para 550.000₺ taksitlendirme istedim teminat istediler 440.000₺ teminat verebilen bir işletme neden bu kadar borç biriktirsinki geçmiş dönem borçlarına esneklik yapmaları gerek ekonomik dalgalanma sebebiyle çoğu mükellef sıkıntıda af cıkıyor taksitlere güç yetmiyor gayrimenkul satmak istiyor hacizler müsade etmiyor mükellef nasıl çıkacak bu işin içinden

    Beğen

  10. hesaplarıma vergi borcundan e haciz konuldu.Dört gözle yeniden yapılandırma bekliyorum sizce çıkar mı ? çıkarsa ne zaman çıkar

    Beğen

  11. SAYIN DEVLET BÜYÜKLERİM. 7143 SAYILI KANUNDAN MATRAH VE KDV ARTIRIMINDA BULUNURAK VERGİ AFFINDAN FAYDALANMIŞ BULUNUYORUM. ÖDEMELERİMİ KANUNA UYGUN ŞEKİLDE ZAMANINDA YAPTIM VE BORCUM BULUNMAMAKTADIR. SAMSUN VERGİ DENETİM KURULU BAŞKANLIĞI TARAFINDAN, AF’TA BULUNMUŞ OLDUĞUM YILLARLA İLGİLİ İNCELEMEM OLDUĞUNU SÖYLEDİLER. SAYIN VERGİ MÜFETTİŞİNE, MATRAH VE KDV ARTIRIMINDA BULUNDUĞUMU VE ÖDEMELERİMİDE ZAMANINDA YAPTIĞIMI, BORCUMUN OLMADIĞINI VE İNCELEME YAPILAMAYACIĞINI BELİRTTİM. FAKAT VERGİ MÜFETTİŞİNİN YASADA BOŞLUK OLDUĞUNU, PARA CEZASI YÖNÜNDEN DEĞİL, SADECE ADLİYE CEZA (HAPİS CEZASI) YÖNÜNDEN İNCELEME OLACAĞINI SÖYLEDİ. SAYIN DEVLET BÜYÜKLERİM, ÇIKAN VERGİ AFFINDAN ÖDEMELERİMİ YAPMAMA RAĞMEN, YASADAKİ BOŞLUKTAN DOLAYI HAPİS CEZASI İLE KARŞI KARŞIYA GELMİŞ DURUMDAYIM. ÇIKARMIŞ OLDUĞUNUZ AFFIN KISMİ OLUP, TAM ANLAMIYLA BİZLERİ TATMİN ETMEDİĞİ GİBİ DE, ÇOK MAĞDUR ETMİŞTİR VE DEVLETİMİZ BİZDEN AF ADI ALTINDAN PARALARI ALIP, BİZLERİ ADLİYEYE MAHKUM ETMİŞ, VE HAPİS CEZALARI İLE KARŞI KARŞIYA BIRAKMIŞTIR. BU HATANIN SEHVEN VE YANLIŞLIKLA GÖZDEN KAÇTIĞINI DÜŞÜNMEKTEYİM. SİZ DEVLET BÜYÜKLERİMDEN BU HATANIN DÜZELTİLMESİ VE BİZ ESNAFLARIN DAHA FAZLA MAĞDUR EDİLMEMESİ İÇİN 7143 SAYILI VERGİ KANUNUNDAN FAYDALANIP VE ÖDEMELERİNİ ZAMANINDA YAPAN TÜM ESNAFLARINA VERGİ İNCELEMESİNDEN MUAF OLMASINI SAYGILARIMLA ARZ VE TALEP EDERİM.

    Beğen

    • yasada boşluk yok matrah arttırımının 359. maddedeki suçlara ilişkin inceleme yapılmasını engelleyemeyeceği kanunda yazıyor

      Beğen

  12. Hocam merhaba 4 gözle vegi affı bekliyoruz yapılandır malari karıştırdım mağdur olduk iflas etmeye basladik bir an önce yapılandır ma bekliyoruz

    Beğen

  13. Hocam merhaba 4 gözle vegi affı bekliyoruz yapılandır malari karıştırdım mağdur olduk iflas etmeye basladik bir an önce yapılandır ma bekliyoruz

    Beğen

  14. Vergi borcumdan dolayı müracaat edip yapılandırdım ,taksitlerimi ödemeye çalısırken ekonomik krizden dolayı ödeyemedim,önce hesaplarıma bloke koydular,ardından gayri menkulumu satışa çıkarıyorlar!Merhamet Vicdan diyiyorum,son bir şans verilsin borçlarımız ödeyelim

    Beğen

Yorum bırakın