GÜMRÜK

GÜMRÜK SUNUM ÜCRETİNE HAZIR OLUN!

POSTA VE KARGO İLE YURTDIŞI ALIŞVERİŞLERDE YENİ BİR DÖNEME GİRİLECEK!

4458 sayılı Gümrük Kanunu uyarınca,  Türkiye Gümrük Bölgesindeki bir kişiye posta ya da hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelen kişisel kullanıma mahsus kitaplar için gümrük kıymeti gönderim başına toplam 150 Avro’yu, diğer eşya içinse toplam 22 Avro’yu geçmeyen eşya önemli değeri olmayan eşya olarak kabul edilmekte ve muafiyet tanınmaktadır. (Söz konusu limit ve uygulama bu yazı sonrasında değişmiş olup yeni limit ve diğer hususlara ilişkin ilişkin ayrıntılı bilgi için TIKLAYNIZ.)

Birkaç gün önce, Hazine ve Maliye Bakanı Berat ALBAYRAK tarafından posta ve kargo yoluyla yurtdışından alışveriler nedeniyle vergi kaybının ortaya çıktığı uyarısı yapıldı. Bu uyarı, posta ve kargo yolu ile yurtdışından yapılan gümrüksüz alışverişler için yeni bir döneme girileceğinin habercisi.

YURTDIŞINDAN ALIŞVERİŞLER NEDEN HEDEFTE?

Aslında, posta ve kargo yoluyla yurtdışından alışverişlerde gümrük vergisi istisna tutarı 2011 yılı öncesinde 150 € idi. Sırasıyla 75 €, 30 € ve 2018 Nisan’dan itibaren ise 22 € olarak uygulanıyor.  Çok da yüksek bir rakam değil.

Peki sorun nerede?

Aslında sorunun kaynağında, yüksek değerli ürünlerin düşük değerli olarak gösterilip posta veya kargo yolu ile ülkeye sokulması suretiyle vergi kaybına yol açılması var.  Başka bir deyişle sistemi kötüye kullananlar sorunun kaynağı. Ama, uygulamaya konacak çözümün maliyeti herkese yansıyacak gibi.

Peki, böyle bir sorun için Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı ne yapabilir? Şıkları sıralayalım:

1- Bu tür ürünlerin ticaretine aracılık yapan büyük şirketlerle (Aliexpress, Amazon, Gearbest ve benzeri) iletişime geçip posta yoluyla satışlarda ürünün gerçek değerinin posta gönderisi üzerinde yer almasını sağlama yönünde adım atabilir. Aksi davranış durumunda gümrük mevzuatını işleterek, doğru beyanda bulunmayan şirketlerden gelen ürünlere ilave gümkük tebdirleri uygulayabilir. Bence kısa sürede hizaya gelmeleri muhtemel ve iyi niyetli tüketici ve kamu açısından en optimal çözüm bu. Ama pek zikredilmeyen bir çözüm.

2- Bir Cumhurbaşkanı Kararı ile gümrük vergi muafiyeti olarak belirlenen 22 € sıfırlanabilir. Bedeli ne olursa olsun, posta veya kargo yoluyla gelen her türlü ürün gümrük işlemine ve gümrük vergisine tabi olur. Bu durumda, düşük değerli, bazen de Türkiye’de bulunmadığı için alınan pek çok ürüne ulaşma imkanı pek çok tüketicinin elinden alınmış olur.

3- Gümrük sunum ücreti uygulaması gibi dolaylı yollarla yurtdışı alışverişleri hem sıkı denetleyip hem de maliyetli hale getirebilir. 

Basına, sosyal medyaya ve forumlara yansıyan pek çok olaydan Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığının “Gümrük Sunum Ücreti” veya “Gümrüğe Sunum Ücreti” aracını uygulamaya koyduğu anlaşılıyor.

NEDİR GÜMRÜK SUNUM ÜCRETİ? 

Gümrük sunum ücreti, posta veya kargo ile getirilen ürünlerin, gümrük memurları tarafından paket üzerinde yazan değer ile paket içeriği konusunda şüphe duyulması üzerine, ilgili paketin kontrol edilmesi nedeniyle alınan bedel olarak tanımlanabilir. 2019 yılında gümrük sunum ücreti 5,20 TL. Buna bir de 70 kuruş damga vergisi ekleyeceksiniz.

 

gümrük sunum ücreti makbuz 2019 vergiyedair com.png

Gümrük sunum ücreti bedeli sabit ve ürünün bedeli ile ilişkisiz. Dolayısıyla 3 liraya aldığınız bir ürün için bile 5,20 TL gümrük sunum ücreti ve 70 kuruş da damga vergisi olmak üzere 5,90 TL ödemeniz gerekecek. Size verilen makbuzlarda “Gümrük snm ücr.” gibi bir kısaltma gördüğünüzde artık şaşırmayın. Bu bedel, gümrük memurunun şüphesini gidermek için postanızı kontrol etmek için harcadığı emeğin karşılığı. 

Hazine ve Maliye Bakanı tarafından yurtdışından posta veya kargo yoluyla yapılan ticaret konusundaki uyarılar sonrasında, gümrük vergisi istisnası kapsamında aldığınız bir ürün nedeniyle 2019 yılında gümrük sunum ücreti+damga vergisi olarak 5,90 TL ilave bedelin hemen her üründe ödenmesi gibi bir uygulamaya ile karşılaşılması şaşırtıcı olmayacaktır. Nitekim, Ticaret Bakanlığının, posta ve kargo yoluyla gelen ürünlerin artık neredeyse tamamını şüpheli görerek kontrol etmeye başladığı ve bu kontroller nedeniyle gümrük sunum ücreti ile damga vergisi talep ettiği sosyal medyaya ve forumlara yansıdı. 


Not: Bu ara not ve yeni resim, Gümrük Sunum Ücretinin 6 aylık dönemde %54 artışı üzerine yazıya 23.10.2019 tarihinde ilave edilmiştir: 

5 Mart 2019 tarihinde bu yazımız ile “Gümrük Sunum Ücretine Hazır Olun!” diye uyarmıştık. Biz uygulamanın yaygınlaştırılacağını öngörmüştük ama, sadece 6 ay içinde gümrük sunum ücretinin %54 oranında zamlanacağını beklemiyorduk. Yeni Gümrük Sunum Ücreti hayırlı olsun. Gümrük Sunum Ücretinin 2020 güncellemelerine de hazır olun.

Ekim 2019 tarihinde uygulanan Gümrük Sunum Ücretine İlişkin Örnek: 

gümrük sunum ücreti 2019 ekim.png


Bu olayda da, aslında ürünün değerini düşük gösterip bir nevi gümrük kaçakçılığı yapanların tespit edilip cezalandırılması gibi olağan bir bir yola gitmek yerine, şüphe üzerine uygulanması gereken olağandışı bir yöntemin kullanılması suretiyle iyi niyetli pek çok tüketicinin mağdur edilmesi söz konusu. Kayıtdışı ile mücadeleyi işportacı ile mücadele olarak anlayan bir yaklaşıma benziyor uygulama. Kanaatimiz, mevcut olağan yollar etkin uygulansa bu tür yan yollara hiç de gerek kalmayacağı yönünde.

05.03.2019

Dr. Ozan BİNGÖL

Başkent Üniversitesi Öğr. Gör

 

 

NOT: Tüm hakları yazarına aittir. Yazar adı ve vergiyedair.com sitesindeki aktif linki belirtilerek kısmi alıntı yapılabilir. Yazardan izin alınmaksızın aynen yayımlanamaz veya farklı şekillerde kullanılamaz.  Aksi davranışlar için gerekli hukuki süreç başlatılır.

 

 

 

38 replies »

  1. Hocam 1 dolara aldığımız ürün için 5 lira 20 kuruş gümrük sunum ücreti ve damga vergisi ödemek durumunda kalacağız. Doğru mu?

    Beğen

    • Evet. Lanet olsun ki öyle. Bu kadar aşırı geriden gelen geri zekalı bir yönetim sistem olmamalıydı. Nereden para alacağız diye tutuşmuşlar sanırım

      Beğen

      • Liyakat, kalite, maalesef :((hiç bir işimiz, layıkıyla yapılmıyor halk bu haksızlığı hep çekiyor. Maalesef! 💥

        Beğen

  2. 1 TL ye alınan bir ürün için 5,20 TL ücret almak çok mantıksız. En azından açılan paketler gerçekten vergiye tabi çıkarsa bu ücretin alınması lazım. Ben her türlü kurala uygun olarak, vergi limitleri dahilinde bir ürün alayım. Gümrük memuru işkillendi diye sunum ücreti ödeyeyim. Gerçekten uygulama tamamen yanlıştı, daha da yanlışa doğru gitmiş.

    Liked by 1 kişi

    • Postacı söz konusu gümrük sunum ücreti ve damga vergisini sizden almadan ürünü teslim etmeyecektir. Bu nedenle, böyle bir uygulamaya muhatap olduğunuzda zaten ödeme aşamasına da gelirsiniz. Selamlar.

      Beğen

  3. Albayrak bey size bisey sormak istiyorum turkiyenin ekonomisini cozdunuz de caniniz skıldı bunla mi ugrastiniz okadar vaktiniz varsa ulkenin baska onemli sorunlarina cozmeye calisin vatandasin üç dolara yada 5 dolara aldigi bir urune sacma sapan bir isimle (GUMRUK SUNUM UCRETI) vergi almak ne kadar dogru ve adaletli ben anlayamadim tm vergi olur olmaz degil ama 200 dolar euro uzeri olursa sanki daha iyi olur bide kalabalik yapma damga vergi pul gideri sacma sapan isim tantanasina gerekyok ALDIGINIZ URUN 100 DOLARDIR GUMRUK VERGISI 1 DOLARDIR ODENECEK TUTAR 101 DOLARDIR BITTI GITTI BIDE SANA ORNEK TABLO VEREYIM 100 _200 ARASI 1 DOLAR 200,500 ARASI 5 DOLAR ALINACAKTIR

    Beğen

  4. Merhaba paketin üzerindeki tutar 22euroyu geçmediği taktirde sadece gümrük sunum ücreti ve damga ücreti mi ödeyeceğiz. KDV olayı nasıl olacak peki? gümrük sunum ücreti ve damga ücreti haricinde her kargo için KDV sinide ödeyeceğiz sanırım öyle duymuştum bu konuda da bilgi verir misiniz

    Beğen

  5. İyi Akşamlar ben engelli bır vatandaşım yurt dışı aliexpress bır cihaz aldı gümrük vergisi uygulanıyormu bana bilgi verirseniz sevinirim iyi akşamlar.

    Beğen

  6. 550 tl ye oyuncak aldım.115 tl gümrük vergisi çıktı.Bu nedir hocam ya..O zaman yurt dışından kimse alışveriş yapmasın içimize kapanalım…Biz ne ara bu kadar muz Cumhuriyeti olduk???

    Beğen

  7. 3.15 TL ye aldığım bir ürün için 7.50 TL gümrük ücreti çıkmış postacı 7.50 TL talep etti bende ürünü almadım kabul etmedim
    sorduğumda bundan sonra gelen takipli bütün gönderilerde fiyat ne olursa olsun bu şekilde olacakmış
    Takipsiz olan gönderileride Başakşehir gümrük merkezinden biz alacakmışız PTT dağıtımını yapmayacakmış
    Adaletsizlik değilmi bu Tahtakale denilen piyasada adamlar gemi ile gelen bir konteyner dolusu malı gümrüksüz ülkeme soksun milyonlar kazansın sistem görmezden gelsin 3 liralık mal için 7.50 lira gümrük ücreti iste Adaletsizlik değilmi.

    Beğen

  8. 05.07.2019 tarihli çinden gelen 14 ₺ lik siparişim için 22₺ ödedim. Bu ücret 5₺ değil artık 22₺ olmuş. Yani ürün 36₺ ye maloldu. 8 ürün sipariş ettim. Herbiri tek tek 22 ₺ ile ücretlendirilecek. Türkiyede üretilen ürün değil ki bunlar? Haksızlık. Tek faturam bile 22 € yu geçmiyor.

    Beğen

  9. 15 tl’ye almış olduğum bir ürün için toplam 10,87 tl devlet benden ücret aldı. Vay be…

    Beğen

  10. Hadi eskiden şüphelenilen mallar inceleniyordu ve gümrüğe sunum ücreti alıyorlardı. Şimdi ise her üründen mi şüpheleniyorlar da hepsinde gümrüğe sunum ücreti çıkıyor. Tamam gümrük alt limit yok her ürüne gümrük ödenecek, gümrüğümüzü ödeyelim geçelim bu gümrüğe sunum ücreti kesinlikle luzumsuz vede yasal da değildir bence

    Beğen

  11. 5 tl lik ürüne gümrük sonucunda 11.5tl ödedim. Gümrüğe sunuş, gümrük vergisi vs. Alınan ürünün 2 katından fazlası gümrüğe ödüyoruz. Soygundan başka birsey değil. Bundan sonra gelen hiçbir ürünü kabul etmem.

    Beğen

  12. Avrupa üretiyor, kazanıyor ve yaşıyor. Bizde bizi vergiye bağlayanları seçiyoruz. Milletçe bunu istedik sonucuda bu oldu. Tadını çıkartın.

    Beğen

  13. Yurdışından alışveri kestirmeye çabalıyorlar bunun örneği zam üstüne zam ülke ekonomisin iyi olmadığını gösteriyor. Gümrüğe sunum ücreti 5.20₺ iken yeni zam ile birlikte 8.00₺ oldu. Ayriyeten diğer vergiler vb

    Beğen

  14. Benim şöyle bir sorum var. Aliexpress den genelde türkiyede bulunmayan ufak tefek malzemeler alıyorum. bunların bedeli 1-2 doları geçmez. Pakedin üzerinde de fiyatı yazıyor. Ancak 1 dolarlık pakedime 5.67 gümrük vergisi alıyorlar. Yani gümrüğe sunum ücreti, tamam. Damga vergisi tamam. Ama gümrük vergisini fiyatına bakmadan yapıştırıyorlar. Yani kanunu tam olarak uygulamıyorlar. Bu konuyu detaylıca belgelendiriyorum. (Faturalar, kredi kartı ödemeleri v.s. gibi) Oradaki gümrük memuru pakete bakmadan, fiyatına bakmadan, işlem yapıyor. Bu konuda nereye müracat edebilirim, nereye şikayet edebilirim. Vergiyse vergi eyvallah, ama kanunu düzgün uygulamıyorlar.

    Beğen

  15. Onaltı yaşındaki kızıma rusyadaki kız arkadaşı doğum günü hediyesi göndermiş.
    hediye gelen kalem defter gibi basit ürünler gümrük sunum ücreti ile gümrük vergisi koymak bir acizlik göstergesi nasıl sınıflandırma yapıyorlar anlamış değilim. çocuk sanki pırlanta veya yüksek değerli bir şey altmış da vergi salıyorlar.
    bu ülkede pırlanta, yat, tekne ve kotrada vergi yüzde sıfır !!!! vergiden muaf ama çocuğa gelen hediye kaleme vergi uygulamak ne tür yaratıcı zihniyetin eseri anlamış değilim. dünyanın hiç bir yerinde böyle uygulama yok .

    Beğen

  16. Onaltı yaşındaki kızıma rusyadaki kız arkadaşı doğum günü hediyesi göndermiş.
    hediye gelen kalem defter gibi basit ürünler gümrük sunum ücreti ile gümrük vergisi koymak bir acizlik göstergesi.
    nasıl sınıflandırma yapıyorlar anlamış değilim. çocuk sanki pırlanta veya yüksek değerli bir şey almış da vergi salıyorlar.
    bu ülkede pırlanta, yat, tekne ve kotrada vergi yüzde sıfır !!!! vergiden muaf ama çocuğa gelen hediye kaleme vergi uygulamak ne tür yaratıcı zihniyetin eseri anlamış değilim. dünyanın hiç bir yerinde böyle uygulama yok .

    Beğen

  17. Amazon’dan ürün alırken detaylar kısmında gümrük ücretini de kesiyor Amazon. Gümrük ücretini Amazon önceden tahsil etmesine rağmen bu sunumdu, damgaydı gibi saçmalıklara bir de ekstra yeniden ödeme yapıyor muyuz? bunu bilen var mı acaba?

    Beğen

  18. Ürün bedeli = $ 1,67
    Güncel Kur = ₺ 5,90
    Damga vergisi = ₺ 0,70
    Sunum bedeli = ₺ 8
    Gümrük vergisi = ₺ 5,86
    Ürün bedeli hariç devlete ödenen toplam miktar = 14,55

    ürün fiyatı TL cinsi ile 10 lirayı geçmeyen bir ürüne nasıl 5.86 TL gümrük vergisi çıkıyor onu anlayabilmiş değilim. Bu gümrük vergisi %20 değil miydi Çin için? %50den fazla miktar kesmişler.

    He diyeceksiniz ki o kadar saçma bedel içerisinde 2-3 liraya mı takıldın. Hayır, hepsine takıldım. En çok da aptal yerine konmaya takıldım. Halkı ezen tüm bu saçma vergilerin son bulması dileğiyle…

    Beğen

  19. Gümrük vergisini anladım okey de merak ettiğim şu : Tek paket içinde aynı üründen 10 adet olsa 10 ürünün hepsi için ayrı ayrı mı gümrük sunum ücreti alınır, yoksa tek 1 sefer mi?

    Beğen

  20. Hocam , şimdi ben 16 paket ürün sipariş vereceğim, her paket içinmi gümrüğe sunma ücreti ödeyeceğim ?
    16*8 128 tl mi
    yoksa 8 tl mi ödeyeceğim ?

    Beğen

Yorum bırakın